Aquest cap de setmana Palamós celebra els actes festius en honor a la Verge del Carme

Aquest cap de setmana Palamós viurà immersa dins els actes de celebració de les festes de la Mare de Déu del Carme, patrona de la gent de la mar. Aquesta festa tradicional al municipi és organitzada per la Confraria de Pescadors de Palamós amb la col•laboració de l’Ajuntament de la vila.

La subhasta cantada
El programa d’actes s’obrirà demà divendres 15 de juliol, a les 19 h, davant el Museu de la Pesca on tindrà lloc la recreació d’una subhasta de peix cantada, tal com es subhastava antigament el peix a les llotges.

La subhasta a veu o cantada fou el mecanisme emprat pels pescadors per vendre el peix a les platges i llotges de Catalunya, fins que va desaparèixer amb la progressiva informatització de tot el procés a la dècada de 1990. Es caracteritzava per la cantarella del subhastador que subhastava el peix a la baixa, tot emprant un argot i unes expressions, postures i gestos singulars, només comprensibles per als pescadors i peixaters participants.

Aquesta tarda es recrearà aquesta forma tradicional de comercialitzar el peix a la llotja de Palamós. Al llarg de l’activitat el públic aprendrà el mecanisme de la subhasta a veu, el seu funcionament, els actors i les seves singularitats. El peix, cedit pels pescadors locals, es destinarà íntegrament al Banc dels Aliments de Palamós.

Les activitats d’avui divendres es tancaran amb un sopar de germanor que la Confraria de Pescadors de Palamós organitzarà a l’Espai del Peix, i que serà dedicat als mariners i la gent de la mar.

Els actes del programa festiu en honor a la Mare de Déu del Carme seguiran el dissabte 16 de juliol, a partir de les 19 h amb la inauguració, a la Casa del Mar (plaça de La Catifa), de l’exposició de treballs manuals i artesania realitzats per dones de pescadors palamosins.

Aquesta exposició romandrà oberta al públic a la Casa del Mar fins al dia 23 de juliol, de 18.30 a 20.30 h.

Les activitats organitzades dissabte amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu del Carme seguiran a les 23 h, amb el tradicional gran ball de revetlla. Aquest acte es durà a terme a l’esplanada de la llotja i serà amenitzat enguany pel conjunt Què Tal.

Diumenge, dia central de la festa
El diumenge 17 de juliol l’activitat s’iniciarà a les 12 h del matí a l’església de Santa Maria del Mar de Palamós, on tindrà lloc la missa solemne en honor a l’Excelsa Patrona de la gent de la mar i que enguany serà oficiada pel Bisbe de Girona.

Tot seguit es durà a terme la processó que, amb l’acompanyament dels geganters i grallers de Palamós i la cobla Baix Empordà, conduirà la imatge de la Verge fins al port pesquer de Palamós on s’ubicarà a bord de l’embarcació Juan y Virgilio, dedicada a la pesca d’arrossegament, i que enguany serà la barca portadora de la imatge de la Verge encapçalant la processó de la flota pesquera palamosina.

La processó marítima
L’acte central d’aquesta activitat festiva serà, un any més, la processó marítima, que enguany s’iniciarà a les 13 h.

La processó compta amb la participació de bona part de les barques de pesca del port de Palamós i d’altres embarcacions menors que en fan l’acompanyament.

El recorregut marítim de les embarcacions arribarà fins a l’alçada de Platja d’Aro, pel Sud, i La Fosca i Castell, pel Nord.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp