Aquest proper cap de setmana Palamós serà proclamada 19a Vila Gegantera Gironina amb la participació de 30 colles de la demarcació

A partir del proper divendres dia 12 i fins al diumenge 14 d’octubre, Palamós acollirà els actes de la seva proclamació com a 19a Vila Gegantera Gironina. D’aquesta manera Palamós rebrà el relleu com a Vila Gegantera Gironina del municipi de Cornellà del Terri que durant aquest darrer any ha estat la població gironina que ha acollit aquest destacat nomenament geganter.

Per aquest motiu, l’Associació Cultural Colla Gegantera i Grallers de Palamós, amb la col•laboració de l’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós, han programant un seguit d’actes enfocats al món geganter i a aquesta tradició i oberts a la participació de tothom.

30 COLLES GEGANTERES GIRONINES
En total unes 30 colles geganteres d’arreu de les comarques gironines participaran dels actes de proclamació que tindran lloc durant tot el cap de setmana a Palamós.

A banda de la Colla Gegantera i Grallers de Palamós, amfitriona de l’activitat, la trobada comptarà amb la participació de les colles gironines següents: Colla Gegantera de Cassà de la Selva; Colla Gegantera i grallera de Bescanó; Colla Gegantera i grallera de la Cellera de Ter; Xot’s del Mallol; Colla Gegantera d’Hostalric; Geganters de Can Fornaca i colla Els Segadors de Riudarenes; Colla Gegantera de Lladó; Amics dels Gegants de Figueres; Els Esperxats de Serinyà; Colla Gegantera de Cornellà del Terri; Colla Gegantera de Vidreres; Colla Gegantera de Ripoll; Grallers i Geganters de Flaçà; Colla de Gegants i Capgrossos de Banyoles; Colla Gegantera de Llagostera; Colla Gegantera i Grallera Els Rajolers de Vilafant; Colla Gegantera i grallera de Vilallobent; Colla Gegantera de Roses; Colla Gegantera de Caldes de Malavella; Colla Gegantera de Santa Coloma de Farners; Fal•lera Gironina de Girona; Colla Gegantera de l’Escala; Colla de Geganters i Grallers de Maçanet de la Selva; Colla Geganters de Tordera; Colla Gegantera de Riudellots de la Selva; Colla Gegantera Xiscu i Remei de l’Estartit; Gegants de Lloret de Mar; Amics dels Gegants de Salt i la Colla Fal•lera Camprodon.

Les activitats previstes s’iniciaran el proper divendres dia 12 d’octubre amb una cercavila de presentació que a partir de les 18 h recorrerà els carrers més cèntrics del municipi, i que serà a càrrec dels gegants i cap grossos de Palamós acompanyats dels bastoners de Sant Cugat i els grallers de Vinardells. Com és tradicional la primera jornada es tancarà amb un Corretasques de les colles que a partir de les 21.30 h sortirà de la plaça dels Arbres per visitar les tavernes del Barri Vell.

El dissabte 13, la programació s’obrirà a les 17 h amb una exposició de capgrossos i gegantons al parc dels Agustins (zona del Pedró i Les Pites) que es complementarà amb tocs de gralla i timbal. A partir de les 18 h s’iniciarà una cercavila que conduirà els capgrossos i gegantons pel Barri Vell fins al parc de l’Arbreda on a les 19 h tindrà lloc un taller participatiu de balls tradicionals.

“FLASHMOB” DE CAPGROSSOS, CONCERT I PROCLAMACIÓ
Una de es activitats destacades d’aquest dia serà l’enregistrament d’una “flashmob” de capgrossos que duran a terme a les 20.30 h les diverses colles participants sota la coreografia de la ballarina palamosina Olga Cobos. El dissabte es clourà amb un sopar de les colles a la Nau polivalent dels 50 metres (pl. del Suro) que comptarà amb un posterior concert, a les 23.30 h, a càrrec del músic Miquel del Roig i el punxa discos Fot-li Foc.

El diumenge 14 tindran lloc els actes centrals de la proclamació i que d’inici tindrà el col•loqui I la música què? que es realitzarà a La Gorga a partir de les 10.30 h. A les 11 h del matí plantada de la seixantena de gegants participants al passeig del Mar, que a les 12 h iniciaran una cercavila que els conduirà pel centre de la població fins a la zona del port (estenedor de xarxes).

En aquest indret es realitzaran els actes de proclamació previstos a partir de les 13.30 h i que inclouen la benvinguda a les colles, els balls de gegants, els parlaments institucionals i la proclamació de Vila Gegantera Gironina. Els actes clouran diumenge amb un dinar conjunt de les colles.

EXPOSICIÓ DELS 125 ANYS DE TRADICIÓ GEGANTERA
En paral•lel a aquesta celebració la sala polivalent de la biblioteca municipal “Lluís Barceló i Bou” acull una exposició sobre els 125 anys de tradició gegantera a Palamós. Mitjançant imatges i textos aquesta mostra fa un ampli repàs de la llarga història gegantera palamosina.

La primera constància que es té de la tradició gegantera a Palamós és la fotografia de la inauguració del Tren Petit el 23 de març de 1887. D’ençà aquell moment es van fer diverses parelles de gegants però l’any 1974 es presenten la parella i els capgrossos que han arribat fins a l’actualitat.

Amb la creació de la Colla Gegantera de Palamós l’any 1989, els gralles i gegants de Palamós comencen a participar en molts d’actes arreu del territori, destacant l’any 1994 quan el municipi de Palamós es va convertir en la 10a Ciutat Gegantera de Catalunya.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat