Palamós finalitza aquesta setmana la primera edició del projecte Voluntari Educatiu que es va posar en marxa l’octubre passat coincidint amb l’inici del curs escolar 2104-2015.
Les entitats que se sumen a l’organització del Voluntariat Educatiu: l’Àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Palamós, les escoles, les Ampa del municipi i el Nucli Impulsor del Projecte Educatiu de Ciutat, han organitzat la cloenda d’aquesta activitat amb propostes lúdiques i festives adreçades als infants i als voluntaris participants, que s’han dut a terme el dimarts passat, 26 de maig, i avui dijous dia 28 de maig
.
33 voluntaris/es i 121 infants
En total el projecte ha comptat amb un total de 33 voluntaris/es que han atès 121 infants del municipi en situació de risc educatiu i que en l’actualitat cursen entre 2n de primària i 1r d’ESO. L’objectiu del projecte és ajudar aquests infants amb els seus deures escolars i transmetre’ls valors de solidaritat i cooperació així com un referent que els faciliti superar la seva escolarització amb èxit.
Aquesta iniciativa finalitza doncs la seva primera edició amb excel•lents resultats tant en l’àmbit acadèmic com emocional dels alumnes. Els agents implicats en aquest projecte confirmen el bon rendiment obtingut en una proposta educativa que Palamós ha posat en funcionament aquest curs i que esdevé pionera en el seu concepte transversal i de municipi. Els tutors d’aquests infants i joves han destacat que en la majoria dels casos s’ha comprovat la millora en el rendiment acadèmic dels alumnes obtingut amb el reforç escolar que els suposa el programa de Voluntariat Educatiu.
Es destaca entre aquests alumnes un increment en la preparació dels exàmens, també en la regularitat de la realització dels deures així com una millora en la seva presentació.
La bona valoració de la iniciativa també s’obté tant dels alumnes com dels voluntaris participants, que destaquen la bona connexió establerta en tots els grups. En aquest sentit cal destacar l’empatia aconseguida entre voluntari i alumne que permet també reforçar el vessant emocional d’aquests infants.
Davant els bons resultats aconseguits les escoles proposen ampliar el nombre de dies d’activitat, passant d’un dia que ara es destina per a cada grup, a dos dies. Aquesta proposta es podria aplicar de cara al proper curs, sempre i quan es pugui doblar el nombre de voluntaris que actualment participen en el programa.
Ajudar a superar l’escolarització amb èxit
L’activitat formativa i educativa del projecte s’ha dut a terme tots els dimarts i els dijous a la tarda i fora de l’horari escolar. Els grups d’alumnes s’han repartit de la següent manera: l’escola La Salle ha acollit conjuntament alumnes de primària i primer d’ESO; l’escola Vila-Romà alumnes de primària, i l’Institut d’Ensenyament Secundari, alumnes d’ESO. Cal destacar que les ràtios d’infants per voluntaris s’han mogut en una xifra molt baixa la qual cosa ha permés assegurar un bon funcionament del programa.
A les 33 persones que s’han inscrit com a voluntaris educatius se’ls ha facilitat una formació bàsica, una assegurança durant el temps que fan el voluntariat; i suport de personal docent especialitzat durant el desenvolupament de l’activitat. Els voluntaris han treballat en grups i amb l’acompanyament i el suport permanent dels coordinadors de cada centre, que són personal docent del mateix delegats per a aquest programa.
Un projecte transversal i de municipi
El programa de Voluntariat Educatiu, aprovat pel Consell Escolar Municipal, s’ha elaborat des de l’Àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Palamós amb la col•laboració directa de les AMPA de totes les escoles del municipi: Vila-Romà, La Vila, La Salle, Vedruna i l’Institut Palamós, els mateixos centres educatius, el Nucli Impulsor del Projecte Educatiu de Ciutat i l’Ajuntament de Palamós en el marc del Projecte Palamós Ciutat Educadora i amb la participació de l’Àrea municipal d’Acció Social i Ciutadana.
També es compta amb la col•laboració de la Universitat de Girona amb qui s’ha subscrit un conveni per a la realització d’activitats solidàries i de cooperació.