Dissabte s’iniciarà a Palamós una nova edició del curs de restauració i manteniment d’embarcacions de fusta

El proper dissabte, 2 d’abril, s’iniciarà la cinquena edició del curs de restauració i manteniment d’embarcacions de fusta, que organitzen conjuntament el Museu de la Pesca de Palamós i la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona–Ajuntament de Palamós).

Aquesta activitat formativa té un cost d’inscripció de 80 € i ja ha exhaurit les places previstes amb un total de dotze participants. Mitjançant aquest curs es vol seguir posant en valor la cultura marítima del litoral català així com permetre als seus participants acostar-se als coneixements i les tècniques del mestre d’aixa, les diverses eines i materials a utilitzar.

L’activitat formativa
El curs s’iniciarà el dia 2 i seguirà durant els pròxims tres dissabtes, concretament els dies 9, 16 i 23 d’abril; de 9 a 13.30 h, a la drassana de l’empresa palamosina especialitzada en construcció naval Pint Fust, S.C.P., que posa a disposició del curs les seves instal•lacions, coneixements, eines i la maquinària adequada, per al desenvolupament de les tasques programades.

El curs es posa a la pràctica sobre un bastiment singular, el “Pepito”, un llagut de 100 anys, construït a la platja de Palamós pel mestre d’aixa Jaume Costa Julià. Les seves mides són: 5 m. d’eslora, 2m. de mànega i 0,60 de puntal.

Es tracta d’un bot supervivent d’una altra època i un cas força excepcional de durabilitat en el temps. Aquest llagut va ser donat a l’Ajuntament de Palamós per una nissaga de pescadors del poble, els germans Ferrés Serrat.

El contingut de les sessions contemplen la teoria però sobretot la pràctica i la manipulació d’eines i materials emprats per mestres d’aixa en la construcció de bastiments tradicionals tot familiaritzant els participants amb un vocabulari ric i propi que també cal posar en valor.

Durant les diverses sessions previstes d’aquest curs es realitzaran pràctiques de calafatament i emprimació de juntes, aplicació de coles i pega, i confeccionar i substituir peces del bot.

Els alumnes també aprendran el sistema per a netejar i retirar de les juntes l’estopa i la massilla velles, polint les juntes i allotjant la nova estopa. Totes aquestes tasques estan supervisades en tot moment per calafats professionals i tècnics de patrimoni.

El curs de restauració i manteniment d’embarcacions de fusta compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, i amb la col•laboració de l’empresa Pint Fust, S.C.P., i del Port Esportiu Marina Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat