Dissabte vinent Palamós celebrarà el seu tradicional romiatge al santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc

Dissabte vinent 4 de setembre, Palamós celebrarà el tradicional romiatge comarcal al santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc.

Aquest romiatge i aplec, que la vila de Palamós va prometre de celebrar a perpetuïtat l’any 1652 arran de la gran pesta que es va patir, està organitzat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palamós, amb la col•laboració de l’Associació Amics de la Vall de Bell-lloc, la parròquia de Palamós i Sant Joan, l’Agrupació Sardanista Costa Brava, Escàlem Coral i el Grup Brugarol.

Programa d’actes
La trobada s’iniciarà a partir de les 10:30 h del matí, amb la sortida a peu de totes aquelles persones que ho desitgin des de l’església de Santa Maria, en direcció a la vall de Bell-lloc per arribar al santuari. Aquest itinerari farà una parada a les 11:00 h a l’inici del camí de Bell-lloc (davant la fàbrica Nichirin) per a sumar les persones que s’incorporin al romiatge en aquest punt.

A les 12:00 h s’obrirà el programa d’actes al Santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc, amb el Rosari, i a les 13:00 h serà el moment per a realitzar la tradicional lectura del Vot de Vila. Els actes del matí es tancaran amb el dinar de germanor que se celebrarà a les 14 h, en el qual cadascú s’ha de porta el seu dinar i l’organització distribuirà taules i cadires, amb un límit d’aforament de 120 persones.

Les activitats de tarda s’obriran a partir de les 16:30 h, amb la missa solemne, i conclouran a partir de les 17:30 h amb el comiat a la Verge i el “Cant dels Adéus”.

Tots els actes programats estaran sotmesos a les mesures establertes atesa la situació de pandèmia, limitant l’aforament per garantir la distància entre persones i amb l’obligació de l’ús de mascareta.

Per aquest motiu el romiatge al santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc no comptarà enguany ni amb la tradicional ballada de sardanes i tampoc amb el concert de la formació Escàlem Coral.

Vot de Vila
El dia 3 de setembre de 1652, el Consell General de la Universitat de totes les persones de la vila de Palamós, fora i a prop dels murs de la vila, va fer el vot solemne, la promesa, de pelegrinar anualment a aquesta església. Palamós va ser una de les viles on més incidència va tenir l’epidèmia de pesta de mitjans del segle XVII.

Els Jurats al capdavant de la vila en aquell moment, a banda de veure’s obligats a demanar auxili a les institucions superiors per a sufragar les pèrdues humanes i els danys materials, varen cercar el remei demanant als patrons de les ermites veïnes la seva intercessió.

Així fou com l’any 1652, Palamós va fet el vot solemne de pelegrinar anualment a l’ermita de Bell-lloc si la pesta cessava.

La pesta va cessar, i a partir de l’any següent 1653, acordaren complir el vot en acció de gràcies. Malgrat que alguns anys per circumstàncies diverses el Vot de Vila no s’ha pogut renovar, la voluntat és la de continuar amb aquesta promesa que ja és tota una tradició.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat