Aquest proper diumenge 15 de desembre es durà a terme la 43a edició de la popular Fira Nadalenca, que cada any s’organitza a Palamós amb l’objectiu de recaptar fons en benefici de les persones amb discapacitats psíquiques de la comarca.
Aquesta activitat és organitzada per l’Associació Fira Nadalenca de Palamós i compta amb la col•laboració d’entitats, associacions, escoles del municipi i de l’Ajuntament de Palamós.
La Fira, que es realitzarà de les 10 a les 14 h del matí al carrer Major i la plaça de la Vila de Palamós, posarà a la venda a preus molt populars diferents articles nadalencs elaborats pels alumnes de les escoles del municipi i membres de les entitats col•laboradores.
Durant la celebració d’aquesta activitat també es preveu realitzar el tradicional concert de nadales a càrrec dels alumnes de les escoles de primària i corals d’adults de la vila, així com el sorteig d’una vintena de peces d’art, entre obra pictòrica, ceràmica i fotografia, cedida desinteressadament per artistes del municipi i la comarca.
Com és habitual els més petits podran participar també del taller de maquillatge que organitza l’Ampa de l’escola La Vila, o bé, portar les seves cartes dels Reis Mags, al patge Reial, que les recollirà en el seu tron ubicat davant l’entrada de l’Ajuntament de Palamós; o bé gaudir de la visita d’en Fumera, que amb set ulls al cap, quatre a davant i tres a darrera, i quatre orelles, dos a cada banda, vigila a tots els infants de Palamós.
Dues funcions teatrals dels Cosinets
El cap de setmana solidari a Palamós no s’acaba aquí i ja està tot a punt per tal que dissabte dia 14, i el diumenge 15 de desembre, el teatre La Gorga aculli les dues representacions de la darrera producció del grup de teatre palamosí Els Cosinets, que enguany celebra el seu 16è aniversari d’ençà de la seva creació.
Enguany la proposta teatral porta per títol “Re de re”, un espectacle per a tots els públics on Els Cosinets volen ser més realistes que mai i tocar de peus a terra, això sí, amb molt bon sentit de l’humor, com sempre. Les representacions d’aquesta obra al teatre La Gorga seran dissabte 14 de desembre a partir de les 20.30 h; i el diumenge 15 de desembre a les 18 h. El preu de les localitats per a poder assistir a aquestes representacions serà de 8 €.
Precisament el dissabte 30 de novembre Els Cosinets ja varen organitzar, amb gran èxit de públic, una nova edició del festival d’arts escèniques “La nit del talent”, també dedicat a recaptar diners amb destí solidari a la Fira Nadalenca. Aquesta proposta escènica fa protagonistes a palamosins i palamosines, que damunt l’escenari demostren el seu talent, tant en el camp de la música, la dansa, el cant o la màgia.
Destí solidari dels diners
La recaptació íntegra de diners resultant de totes aquestes activitats escèniques, juntament amb la realització de la tradicional Fira de productes nadalencs del diumenge dia 15 de desembre al carrer Major, l’Associació Fira Nadalenca de Palamós i el grup Els Cosinets la destinaran enguany a tres projectes d’ajut a persones amb discapacitats psíquiques del Baix Empordà. Concretament es tracta de l’Ampa de l’escola d’educació especial ELS ÀNGELS, l’Associació AFATRAM i l’Associació TRAMPOLÍ.
El projecte de l’Ampa de l’escola ELS ÀNGELS es basa en el finançament de les despeses generades per a l’adquisició del material necessari per a la realització d’un projecte pedagògic basat en l’aprenentatge mitjançant la utilització de la llum i tots els seus recursos. El material utilitzat es basa principalment en elements que projecten aquesta llum o bé que la transformen en colors o formes. (en aquest darrer cas caldrà la seva renovació durant el curs degut al seu desgast)
Amb el nom de “Pedagogia de la llum” aquest projecte permet als alumnes de l’escola aprendre a través dels sentits, amb el joc, l’experimentació, la investigació i la comprovació del que passa al seu voltant. En aquest aprenentatge l’alumne ha de focalitzar l’atenció en la llum i es potencia la seva concentració. Es treballa el sentit de la vista i l’ambient que es crea afavoreix la relaxació.
El projecte de l’Associació AFATRAM es basa a fomentar activitats que permetin la integració i la inclusió social de les persones adultes amb discapacitat intel•lectual al Baix Empordà, utilitzant els mateixos recursos i de manera conjunta amb les persones sense discapacitats psíquiques. Per això l’Associació AFATRAM impulsa un projecte que permet la participació de les persones amb discapacitats intel•lectuals usuàries del centre ocupacional Tramuntana, en diversos tallers i en entorns normalitzats, adreçats a la resta de la població.
La proposta es basa en l’organització de quatre tallers (ioga, taitxi, zumba i pilates) destinats a 20 usuaris del centre ocupacional i obert al públic en general, amb la qual cosa s’està potenciant activitats inclusives per a persones amb discapacitat intel•lectual, fent visible aquest col•lectiu, promovent activitats que ajudin a la seva socialització i compartint espais de lleure amb persones que no tenen discapacitat. Aquest projecte permet potenciar l’activitat física de les persones amb discapacitats intel•lectuals, aconseguint un major benestar físic i emocional, així com la millora de les seves relacions i la inclusió social.
El projecte de l’Associació TRAMPOLÍ va destinat a poder cobrir les necessitats de les persones amb discapacitat psíquica sense documentació que hi ha a la comarca. En els darrers anys s’han detectat, cada vegada més, l’arribada al Baix Empordà de famílies immigrants sense documentació que busquen una millor vida, i en alguns casos, membres d’aquestes famílies són persones amb discapacitat psíquica.
Aquestes persones necessiten urgentment poder accedir a algun centre o entitat per a rebre suport per al seu desenvolupament, per a millorar la comunicació, començar a tenir i ampliar la xarxa de contactes; però irònicament aquestes persones que són les que necessiten més suport, pel fet que no tenen documentació se’ls tanquen moltes portes.
En l’actualitat l’Associació Trampolí ha acollit persones en aquesta situació provinents de municipis com Palafrugell, Pals, Bellcaire, La Bisbal d’Empordà, Ullà i Sant Feliu de Guíxols.
Per a poder donar sortida a aquestes necessitats es requereix adquirir un vehicle mitjançant el qual realitzar el transport diari d’aquestes persones fins al centre, així com contractar un monitor perquè realitzi la ruta. Per a donar cabuda a aquests nous usuaris també caldria poder ampliar les instal•lacions del centre el Trampolí, que actualment ja es troba en una situació de certa saturació, ampliant les instal•lacions, mitjançant la realització d’un tancat al pati exterior que cobreixi la urgència d’una nova aula.