El Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual es commemora a Palamós amb la projecció d’un muntatge que contrasta imatges del municipi dels anys 20 i del 1960

Diumenge vinent, dia 31 d’octubre, Palamós commemorarà, un any més, el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual (27 octubre), amb la projecció del muntatge “Els banys a la platja Gran, el port i el passeig del Mar als anys 20 i al 1960” mitjançant el qual es permetrà contrastar paisatges del municipi, però d’èpoques diferents.

Aquesta activitat és organitzada pel Servei d’Arxiu Municipal de Palamós i tindrà lloc a partir de les 18 h, al teatre La Gorga. L’objectiu d’aquesta commemoració és el de donar a conèixer un valuós patrimoni audiovisual, que gràcies a les persones que l’han conservat, permet mostrar imatges del passat de Palamós.

El documental, de 34 minuts de durada, ha estat editat a partir dels fons Escoruela i Leyda, i en la seva part inicial aplega pel•lícules del període 1928-1930, del fons Escoruela. Són imatges enregistrades en un format domèstic de 9,5 mil•límetres del port de Palamós, amb l’arribada del vapor Infanta Beatriz l’any 1929, exemple del creuerisme dels anys vint. Les imatges també mostren jocs i banys a la platja Gran, les edificacions del far, l’interior del Casino dels Senyors, o bé un festival d’aviació o l’arribada de la XI Volta Ciclista a Catalunya, en aquest cas a Palafrugell.

En els darrers minuts del muntatge es fa un salt cronològic i estètic traslladant als espectadors a quasi els mateixos escenaris però als anys 1959-1961. Ja en color, i en format de 8 mm, els enregistraments del fons Leyda mostren la platja i un passeig del Mar abans de la transformació urbanística dels seixanta, també s’inclouen comerços del municipi i la processó de la Verge del Carme de 1959.

Les pel•lícules originals són mudes, per això aquest muntatge s’acompanya, especialment per a l’ocasió, amb la creació musical de Ferran Aran que interpretarà en directe. Aquest pianista i compositor gironí, té més de 25 anys d’experiència en l’àmbit musical com a director i intèrpret en conjunts i orquestres d’arreu de Catalunya i en l’àmbit nacional, és coach i especialista en musicoteràpia.

L’entrada per a la projecció del muntatge “Els banys a la platja Gran, el port i el passeig del Mar als anys 20 i al 1960” és gratuïta, però cal fer reserva de localitat a través del web: lagorga.cat

El fons Escoruela Vidal – Leyda va ser cedit a l’Ajuntament de Palamós l’any 2018, i el 2020 va rebre nou material, una part del qual es podrà veure en aquest muntatge commemoratiu.

Després de l’estrena a La Gorga, l’audiovisual estarà disponible en línia al lloc web del Servei d’Arxiu Municipal http,://www.serveiarxiumunicipalpalamos.cat/activitats/ i al canal de YouTube de l’Ajuntament de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp