El director del Museu de la Pesca, Miquel Martí, és guardonat per la Generalitat de Catalunya

El palamosí Miquel Martí, director del Museu de la Pesca, ha estat distingit per la Generalitat de Catalunya amb la Medalla de la Pesca catalana, en reconeixement a la seva contribució al sector pesquer del país mitjançant els projectes i els equipaments culturals que, des de Palamós, fomenten el coneixement tant de la professió de pescador com la del producte pesquer.

El lliurament d’aquest guardó va tenir lloc el dissabte passat, 5 de novembre, a la ciutat de Sant Carles de la Ràpita, en un acte presidit pel vicepresident del Govern de la Generalitat, Oriol Junqueras, i de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret; i que va comptar amb la presència de l’alcalde de Palamós, Lluís Puig; el regidor de Cultura i Patrimoni, Francesc Subirats, i el Patró Major de la Confraria de Pescadors de Palamós, Francesc Benaiges.

Miquel Martí
Miquel Martí Llambrich és llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, i màster en museologia i gestió del patrimoni cultural per la Universitat de Barcelona. En l’actualitat és el cap de l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós i membre del Servei Tècnic Municipal de Patrimoni.

Des de l’any 1991 és director del Museu de la Pesca, i també, des de 2004, de la Fundació Privada Promediterrània per a l’estudi, la conservació i la difusió del patrimoni cultural i marítim. Aquests càrrecs inclouen la gestió dels projectes: del Museu de la Pesca, l’Espai del Peix (aula gastronòmica), Les Barques del Peix (mostra surant d’embarcacions de pesca professional), el Centre de Documentació de la Pesca i el Mar-Documare i també la Capella del Carme (espai d’art i patrimoni).

És coordinador tècnic de la Càtedra d’Estudis Marítims (Ajuntament de Palamós i Universitat de Girona) i membre del Grup d’Estudis Socials de la Pesca Marítima de la Universitat de Girona. En l’actualitat forma part del projecte de recerca I+D CIMAR sobre La patrimonialització de ciutats portuàries liderat per l’Institut Català de Recerca de Patrimoni Cultural.

Com a investigador, centra la seva tasca en el patrimoni marítim i pesquer. És autor de diversos articles així com coautor del llibre La pesca a Catalunya (Angle Editorial 2003) i del llibre Palamós, un privilegi.

Forma part de la junta de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà. És vocal de l’Àrea de Documentació de l’Associació dels Museus Marítims de la Mediterrània (AMMM) i fou assessor de la Direcció General de Patrimoni Cultural en patrimoni marítim flotant.

Fill i nét de pescadors, provinents de l’Ametlla de Mar, que s’assenten a Palamós al primer terç de segle XX, ha treballat per al reconeixement de la gent de mar en general i de les comunitats pesqueres en concret, des d’un punt de vista cultural i patrimonial, tot desenvolupant un dels primers museus de la costa mediterrània dedicats exclusivament a aquesta temàtica.

Reconeixements nacionals i internacionals per al Museu de la Pesca
El destacat treball realitzat per al Museu de la Pesca durant els seus 14 anys d’activitat, l’han fet mereixedor de molts premis de caràcter nacional i internacional. L’any 2005 el Museu de la Pesca de Palamós va rebre el diploma d’excel•lència amb la menció especial al Premi del Museu Europeu de l’Any, essent escollit com a únic finalista de l’Estat espanyol.

Aquest equipament cultural palamosí també va ser guardonat aquell mateix any a la Gran Nit de la Pesca Catalana i, posteriorment, va rebre el primer dels distintius de Qualitat Turística en Destí amb la qualificació d’excel•lència, amb el qual ha estat distingit en els darrers anys.

El febrer 2010 el Museu de la Pesca va ser guardonat amb un nou premi internacional. Es tracta d’una menció especial a la millor campanya de comunicació sobre el patrimoni marítim, que atorga “MAR Association for Marine Research and Activities”, una organització especialitzada en la gestió de projectes culturals relacionats amb el món de la mar.

El juny de l’any passat el Museu de la Pesca va ser guardonat amb el premi Francesc Roig Toqués 2015 que atorga la ciutat de Vilanova i la Geltrú mitjançant el seu Ajuntament.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat