El diumenge 4 de setembre Palamós celebrarà el tradicional aplec al santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc

El pròxim diumenge 6 de setembre, se celebra el tradicional aplec al Santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc.

Aquest aplec, que la vila de Palamós va prometre de celebrar a perpetuïtat l’any 1652 arrel de la gran pesta que es va patir, està organitzat per l’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós, amb la col•laboració dels Amics de la Vall de Bell-lloc, Escàlem Coral i la Parròquia de Palamós.

Programa d’actes
El programa festiu de l’aplec s’inicia amb la trobada de tots els assistents a partir de les 10 h. A les 11.30 h, tindrà lloc una audició de sardanes a càrrec de la cobla Baix Empordà. A les 13 h se celebrarà la missa amb l’acompanyament musical d’Escàlem Coral, que conclourà amb la tradicional lectura del vot de vila.

Els actes del matí es tancaran amb el dinar de germanor. Tothom es porta el seu dinar i l’Ajuntament posarà a disposició taules i cadires per a tothom que s’apropi a l’ermita.

Per la tarda, a les 17 h, s’ha organitzat una visita al Celler de Bell-lloc. L’activitat té un cost de 5 € i els tiquets es poden adquirir el mateix dia. El Celler Brugarol, projectat pel despatx d’aruqitectura RCR, està construït amagat sota terra, just a sota de les vinyes.

L’acte clourà amb el comiat a la Verge i el “Cant dels Adéus”.

Vot de vila
El dia 3 de setembre de 1652, el Consell General de la Universitat de totes les persones de la vila de Palamós, fora i a prop dels murs de la vila, va fer el vot solemne, la promesa, de pelegrinar anualment a aquesta església. Palamós va ser una de les viles on més incidència va tenir l’epidèmia de pesta de mitjans del segle XVII.

Els Jurats al capdavant de la vila en aquell moment, a banda de veure’s obligats a demanar auxili a les institucions superiors per a sufragar les pèrdues humanes i els danys materials, varen cercar el remei demanant als patrons de les ermites veïnes la seva intercessió.

Així fou com l’any 1652, Palamós va fet el vot solemne de pelegrinar anualment a l’ermita de Bell-lloc si la pesta cessava.

La pesta va cessar, i a partir de l’any següent 1653, acordaren complir el vot en acció de gràcies. Malgrat que alguns anys per circumstàncies diverses el vot de vila no s’ha pogut renovar, la voluntat és la de continuar amb aquesta promesa que ja és tota una tradició.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp