El festival mariner Palamós Terra de Mar 2021 posa en marxa el seu primer cap de setmana d’activitats

Dissabte vinent, 22 de maig, el tradicional festival mariner Palamós Terra de Mar posa en marxa la seva 14a edició, que reprèn activitat després de la parada forçada l’any passat amb motiu de la pandèmia. El programa d’activitats es desplegarà al llarg de tres caps de setmana consecutius per tal d’adaptar el format a les condicions per evitar contagis per Covid.

El Palamós Terra de Mar 2021 té enguany com a temàtica protagonista, la lluita contra la contaminació marina provocada pels plàstics, amb l’eslògan “Zero plàstics a mar”. Amb aquesta premissa el festival es durà a terme en tres caps de setmana temàtics: (22 i 23 maig) embarcacions tradicionals i navegació (29 i 30 maig) activitats blaves; i (5 i 6 juny) sostenibilitat i esports de mar.

Embarcacions tradicionals i navegació
Durant el primer cap de setmana s’oferirà la possibilitat de realitzar diverses activitats relacionades amb les embarcacions tradicionals i la navegació.

Per a poder participar en qualsevol de les activitats programades caldrà fer reserva anticipada de l’entrada al web: www.terrademar.cat, ja que aquestes propostes tenen aforament limitat i protocols d’higiene en tots els espais.

D’aquesta manera es podran visitar (de 10 a 13.30 h i de 16 a 20 h), les embarcacions tradicionals atracades al port de Palamós: amb el Ciutat Badalona, un antic quetx de mercaderies; l’Arän, vaixell de cabotatge; el Santa Eulàlia, un pailebot centenari construït l’any 1918; així com les barques de pesca Gacela i Estrella Polar.

També es permetrà navegar mitjançant el creuer turístic Atlàntida III i recórrer per mar espais costaners del municipi com el port de Palamós, la badia, cala Margarida, Cap Gros, S’Alguer o la platja de Castell. Aquesta és una activitat per a tota la família que té una durada aproximada de 45 minuts amb sortida des del port pesquer de Palamós.

Aquest dia també s’ha programat el concert que realitzaran els músics Toni Molina i Tona Gafarot, a partir de les 12 h, a la plaça de la Vila.

A partir de dissabte vinent i fins al 6 de juny es podrà visitar (Capella del Carme), l’exposició de maquetes nàutiques de Playmobil, formades per clics mariners i elements marítims.

Rècord mundial de 24 h en ergòmetre
El dissabte 22 de maig, també es durà a terme, al port de Palamós, una demostració de rem estàtic, on l’equip de l’OceanCats intentarà batre el rècord mundial de 24 h en ergòmetre (màquina de rem), que actualment està xifrat en 342 quilòmetres i que data de juny de 2016. Els quatre esportistes d’OceanCats aniran tornant-se en relleus ininterrompudament durant les 24 h per tal que l’ergòmetre no pari en cap moment.

Aquest repte s’engloba dins el projecte OceanCats, que té per objectiu traslladar a la societat la problemàtica que pateixen els mars i oceans per l’excés de productes d’origen plàstic. El projecte d’aquest equip seguirà durant els propers mesos amb travesses a rem: entre l’Ametlla de Mar i Palamós, entre Tossa de Mar i l’illa de Mallorca, o bé de l’Escala al Cap de Creus; en les quals es realitzaran mostrejos científics de microplàstics que posteriorment seran analitzats als laboratoris de la Universitat de Barcelona, per tal de determinar-ne la forma, color i abundància de microplàstics, i així poder posar-hi solució en origen al problema.

El projecte OceanCats té una durada de dos anys, i finalitzarà el desembre de 2022 amb la participació d’aquest equip i la seva embarcació a la regata Atlantic Challenge, que creua l’Oceà Atlàntic amb 5000 quilòmetres a rem, des de l’illa de La Gomera fins a Antigua, al Carib.

Cicle de cinema marítim i mediambiental
Aquest proper divendres 21 de maig els Cinemes Arinco també se sumaran al festival mariner Palamós Terra de Mar 2021 amb l’inici d’un cicle especial de pel•lícules amb temàtica marítima i mediambiental que es projectaran durant tres divendres consecutius.

Aquest 21 de maig, a les 17 h, serà el torn de la pel•lícula d’animació “El cargol i la balena”. El divendres 28 de maig, es projectarà el film “Uno zero uno”, i el 4 de juny es tancarà el cicle amb la pel•lícula “Jaques”.

Activitats per als següents dos caps de setmana
El cap de setmana del 29 i 30 de maig les propostes del festival Palamós Terra de Mar giraran entorn de les “Activitats blaves”, programant principalment visites guiades a diversos punts del municipi d’interès cultural, mediambiental o paisatgístic.

El darrer cap de setmana del festival, 5 i 6 de juny, el programa farà protagonista la “sostenibilitat i els esports de mar”, amb la realització d’accions de conscienciació mediambiental amb la neteja de l’entorn natural de Palamós, i la realització d’esports nàutics.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp