El festival mariner Palamós Terra de Mar recordarà les excursions marítimes dels anys 60 i 70, amb navegacions pel litoral del municipi

El festival mariner Palamós Terra de Mar tindrà lloc aquest cap de setmana 14 i 15 de maig a port de Palamós, realitzant una nova edició que recupera la total normalitat d’aquest festival, després del període de pandèmia dels darrers dos anys.

Aquesta nova edició té com a referent les excursions marítimes, recordant les que es feien de manera molt generalitzada durant la dècada dels 60s i 70s, a bona part de la Costa Brava. Amb aquest objectiu el Museu de la Pesca acollirà una mostra de fotografies que es projectaran a la seva sala d’exposicions temporals, i que recordaran les dècades daurades d’aquests creuers amb l’inici del turisme de masses.

En aquell període els creuers turístics van proliferar arreu de la costa, de Portbou a Blanes. Van democratitzar l’accés a mar, tot posant a l’abast del gran públic el plaer d’observar i descobrir el territori litoral des d’una nova i bella perspectiva. Tal va ser la força d’aquella iniciativa que a Palamós, i a la Costa Brava, encara perdura en la memòria col•lectiva, l’anar i venir dels populars “Cruceros Costa Brava”.

Per tal de recordar aquelles excursions, tres embarcacions turístiques de característiques similars a la dels “Cruceros Costa Brava”, realitzaran recorreguts marítims pel litoral palamosí.

Es tracta de les embarcacions Corsari Negre, Nautilus Sea View i Eco Experience, que amb una cabuda global d’unes 400 persones a cada viatge, realitzaran navegacions d’uns 45 minuts de durada, que arribaran per una banda a Castell i les illes Formigues, per l’altra a Roques Planes i cala Rovira, i que fins i tot permetrà descobrir el ric fons marí de la zona de La Galera, mitjançant l’embarcació que està dotada de fons de vidre.

Empreses nàutiques del municipi també oferiran la possibilitat de realitzar, al públic interessat, recorreguts per la badia i la costa de Palamós, mitjançant embarcacions de petita eslora.

Visites a les embarcacions participants
A banda el festival permetrà poder visitar les diverses embarcacions participants. És el cas del pailebot Santa Eulàlia, del Museu Marítim de Barcelona, construït l’any 1918 a Alacant. Es tracta d’un vaixell totalment de fusta, de 34 metres d’eslora, tres pals i aparellat a vela, amb un total d’11 veles, que al llarg de la seva trajectòria va fer transport de mercaderies.

Al seu costat també hi haurà la goleta-quetx Ciutat Badalona, on els visitants descobriran un veler, de 24 metres d’eslora i dos pals, construït l’any 1929 amb la funció de cabotatge que aquest vaixell va realitzar durant molts anys pel Bàltic i també per les Antilles. Entre els vaixells visitables s’inclou la també goleta Äran, construïda el 1903 al Mar del Nord per al transport de cabotatge.

També s’oferirà al públic assistent la possibilitat de visitar el vaixell de salvament Sirius, dedicat a tasques de rescat amb base al port de Palamós i propietat de la Direcció General de la Marina Mercant; també el remolcador Nervió, que du a terme les tasques de suport als grans vaixells que s’atraquen al port de Palamós; o bé les barques de pesca, Estrella Polar i La Gacela, que formen part de l’exposició flotant del Museu de la Pesca.

Més activitats
L’activitat del Palamós Terra de Mar es complementarà amb la possibilitat de participar en la iniciació a la navegació a vela lleugera, amb caiac i paddle surf; poder fer el tast de cuina marinera, a càrrec dels pescadors locals, o bé participar en els jocs i tallers infantils, i a totes les activitats d’animació que s’aniran realitzant al port durant tot el cap de setmana.

També es faran visites guiades al Museu de la Pesca i l’Espai del Peix; i un any més s’organitzarà el mercat d’artesans ubicat al port. El diumenge dia 15 al matí es durà a terme la travessa popular de natació a la badia de Palamós.

La polsera del festival
Per a poder accedir a qualsevol de les activitats que inclou el Palamós Terra de Mar caldrà mostrar la polsera del festival mariner que es podrà adquirir als dos punts d’informació ubicats al port o bé a: tickets.museudelapesca.com. El preu de la polsera és de 6 euros, excepte per als menors de 2 anys per als quals l’accés a les activitats és gratuït (acompanyat d’un adult amb polsera).

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat