El festival mariner Palamós Terra de Mar reprèn l’activitat, amb el referent de la lluita contra la contaminació marina provocada pels plàstics

El festival mariner Palamós Terra de Mar tornarà enguany a reprendre la seva tradicional activitat, amb la 14a edició, després de l’aturada forçada de l’any passat provocada per les restriccions Covid.

El programa s’encetarà el cap de setmana del 22 i 23 de maig, adaptant el format a les condicions per evitar contagis per Covid, i distribuint d’aquesta manera les activitats al llarg de tres caps de setmana consecutius, la principal novetat d’aquesta edició, ja que fins ara es concentrava tot en un de sol.

L’objectiu és evitar l’acumulació de moltes persones en un sol àmbit, com és el port, espai on a cada edició s’ha concentrat el festival. Ara es podran escollir les activitats on es vol participar, que es distribuiran per diversos àmbits, fent reserva anticipada de l’entrada per a cada proposta (www.terrademar.cat) que tindran aforament limitat i protocols d’higiene en tots els espais.

Palamós Terra de Mar 2021 reprèn l’activitat amb la lluita contra la contaminació marina provocada pels plàstics, com a temàtica protagonista d’aquesta edició. Amb l’eslògan “Zero plàstics a mar” enguany aquest festival vol subratllar l’acció en benefici del medi ambient, amb un esforç decidit de la ciutadania palamosina per aportar solucions a aquest gran repte oceànic del segle XXI a través de la sensibilització, la difusió i l’acció.

Amb aquesta premissa el festival es durà a terme en tres caps de setmana temàtics:(22 i 23 maig) embarcacions tradicionals i navegació (29 i 30 maig) activitats blaves; i(5 i 6 juny) sostenibilitat i esports de mar.

Embarcacions tradicionals i navegació
Durant el primer cap de setmana s’oferirà la possibilitat de visitar (de 10 a 13.30 h i de 16 a 20 h), les embarcacions tradicionals atracades al port de Palamós: Ciutat Badalona, un antic quetx de mercaderies; l’Arän, vaixell de cabotatge; el Santa Eulàlia, un pailebot centenari construït l’any 1918; així com les barques de pesca Gacela i Estrella Polar.

També es permetrà navegar mitjançant el creuer turístic Atlàntida III i recórrer per mar espais costaners del municipi com la badia, S’Alguer o la platja de Castell. El dissabte 22 de maig, també es durà a terme, al port de Palamós, una demostració de rem estàtic, on l’entitat OceanCats Atlantic Rowing, intentarà batre el rècord mundial de 24h en ergòmetre. Fins al 6 de juny es podrà visitar (Capella del Carme), l’exposició de maquetes nàutiques de Playmobil.

Activitats blaves
El cap de setmana del 29 i 30 de maig les propostes giraran entorn de les visites guiades que s’han previst a diversos punts del municipi. Aquest és el cas de la visita guiada al poblat ibèric de Castell (29 de maig a les 12 h); al Camí de Barba-rossa seguint les passes del corsari que atacà Palamós el 1543 (29 i 30 de maig a les 16 i 17.45 h); o la ruta pel port de Palamós que permetrà conèixer racons, històries, i anècdotes de pescadors, camàlics i mariners (29 i 30 de maig a les 16 h).

També s’inclouen les propostes: Camí de litoral, que permetrà un recorregut històric i paisatgístic de gran bellesa natural en el tram entre La Fosca i la platja de Castell. (29 de maig 16.30 i 18 h; 30 de maig 16.30 h); o bé el Camí de mar, una passejada pel camí de ronda de Palamós, amb guiatge i tast (30 de maig 18 h).

A banda també es destaquen les visites guiades al Museu de la Pesca; a la seva exposició temporal “Cartografia de Palamós, el Port i la Vila”, o bé a l’Espai del Peix amb tastet, on també es podrà assistir a demostracions de cuina en directe i degustació de plats tradicionals de la cuina dels pescadors de Palamós.

Des del dia 26 i fins al 30 de maig el festival Palamós Terra de Mar també oferirà la possibilitat de visitar la rèplica de la caravel•la que va donar la primera volta al món. Es tracta de la Nao Victoria que aquells dies estarà atracada al port de Palamós.

Sostenibilitat i esports de mar
El darrer cap de setmana 5 i 6 de juny el programa se centrarà en la realització d’accions de conscienciació mediambiental amb la neteja de l’entorn natural de Palamós. És e cas de la sortida de “Plogging” que es realitzarà el dia 5, de 9 a 11 h, de la mà de “La mar de dones”, la cooperativa amb compromís ètic amb el mar.

Aquest mateix dia, però a les 10 h, també es podrà participar en la neteja d’elements surants en superfície de l’àmbit litoral de Castell, amb caiac, fent seguiment per la costa d’aquesta platja; o bé fer neteja del fons marí amb la recollida de brossa subaquàtica al port, a càrrec dels centres de submarinisme de Palamós. Més tard a les 12 h, es realitzarà una sortida d’eco-swimming a càrrec del Club Natació Palamós, que proposa la recollida de brossa i plàstic tot practicant la natació en aigües obertes. Precisament aquesta entitat local també organitzarà la Nedada Popular per la Badia de Palamós prevista per diumenge dia 6 a les 11 h.

Dissabte 5 també tindrà lloc una xerrada de conscienciació sobre la contaminació marina provocada pels plàstics, a càrrec de Miquel Ferrés, pescador en actiu i activista ambiental. Serà a les 17 h al lateral del Museu de la Pesca.

El vessant esportiu del programa del 5 i 6 de juny se centrarà en la 12a Regata Interescoles 2021 que es farà a la badia de Palamós i que tanca el Programa Municipal de Vela Escolar amb equips de les diferents col•legis de Palamós. També es duran a terme activitats d’iniciació a la vela lleugera, al surf de rem o Paddle Surf, o a la navegació amb caiac. També s’inclou snorkel a les illes Formigues, amb la descoberta del fons marí d’aquest arxipèlag.

Cal destacar la programació especial que ha preparat els Cinemes Arinco per als divendres 21 i 28 de maig, i 4 de juny, amb la projecció de pel•lícules amb temàtica marítima i mediambiental (“El cargol i la balena”, “Uno zero uno” i “Jaques”).

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat