Ahir dimecres 3 d’octubre va tenir lloc a Barcelona i presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l’acte de signatura del conveni entre la Generalitat i tretze museus i entitats d’arreu de Catalunya, mitjançant el qual el Govern català i seguint les línies del primer acord signat l’any 2008, potenciarà el desenvolupament de l’Observatori per a la Recerca Etnològica de Catalunya.
Aquest observatori etnològic esdevé un programa que gestiona el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) que des de l’any 2000 realitza una destacada tasca de recerca, restitució i difusió dels elements culturals que formen el patrimoni etnològic català.
En representació del Museu de la Pesca va assistir a aquest acte de signatura l’alcaldessa de Palamós i presidenta de la Fundació Promediterrània (òrgan que gestiona el Museu de la Pesca), M. Teresa Ferrés, acompanyada del director del Museu de la Pesca, Miquel Martí.
UNA XARXA DE MUSEUS I ENTITATS
A banda del Museu de la Pesca dotze museus i entitats més de Catalunya varen signar aquest conveni, concretament: el Consorci Ecomuseu de els Valls d’Àneu, la Fundació Privada Museu Industrial del Ter, el Patronat Municipal del Museu Etnològic del Montseny, el Patronat Municipal Museu Comarcal de l’Urgell, Museu de les Terres de l’Ebre, Museu Etnològic de Barcelona, Museu de la Mediterrània, el Patronat Municipal del Museu Municipal de Cervera, l’Institut Català d’Antropologia, el Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona, el Centre de Documentació, Patrimoni i Memòria, i el Institu Ramon Muntaner.
NOVES PROPOSTES DE TREBALL
El conveni té per objectiu la preservació de la memòria etnològica de Catalunya a partir de les d’actuacions de recerca, conservació i difusió, de les principals entitats especialitzades. En aquest sentit les entitats elaboraran un projecte anual amb les activitats i actuacions que duran a terme, també coordinaran les iniciatives d’interès etnològic del seu àmbit territorials i assessoraran altres entitats que pugin participar en projectes de recerca patrimonial.
En l’apartat de difusió, les entitats aportaran continguts al bloc etnologia.cat que coordina la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional i proporcionaran informació sobre el desenvolupament de la recerca a través de publicacions, jornades, exposicions, i espais de reflexió. D’igual manera també es comprometen a fer difusió a través dels seus propis mitjans i de l’Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya i aportaran els seus estudis a la biblioteca de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional
El conveni, que no marca cap compromís de caire econòmic, expressa el compromís de col•laboració del Departament de Cultura per tal de facilitar que cadascuna de les entitat porti a terme els seus projectes de recopilació de dades i materials i a la vegada actuïn com a canal de difusió dels estudis i informes que es facin.
EL MUSEU DE LA PESCA A TVE
Aquest proper diumenge 7 d’octubre a partir de les 11.15 h, el programa de TVE a Catalunya “De museus” dedicarà la seva emissió al Museu de la Pesca.
La sèrie “De Museus” convida als espectadors cada diumenge a fer un tast per diversos museus repartits per la geografia catalana, donant a conèixer les seves exposicions així com les històries, llegendes, creences, feines i treballs, l’esforç i il•lusió dels que els han fet possible.
El reportatge del proper diumenge, enregistrat a Palamós el mes de maig passat, permetrà als espectadors fer una aproximació a l’exposició permanent del Museu de la Pesca, dedicada a presentar de manera monogràfica el passat, present i futur de la pesca i dels pescadors, una temàtica que el fan únic a Catalunya i a tota la Mediterrània.
L’espai aprofundirà en el món de la pesca i del Museu entrevistant al director d’aquest equipament cultural, Miquel Martí, així com als palamosins Francesc Subirats, Carme Àvila, Nico Stoll i Jaume Cusí.