El Museu de la Pesca ha acollit aquest matí la primera sessió de debat per a la redacció de la nova Llei d’ordenació del litoral català. La jornada ha comptat amb la participació d’una seixantena de participants, principalment representants tècnics de la Generalitat i d’ajuntaments de municipis de la costa gironina i barcelonina.
La sessió ha estat precedida pel parlament de benvinguda que ha adreçat als assistents l’alcaldessa de Palamós, M. Teresa Ferrés; i de la presentació de la jornada a càrrec del subdirector general de Costes i Acció Territorial de la Generalitat de Catalunya, Jordi Foz.
Aquesta sessió de debat i participació tindrà continuïtat el 26 de març amb una segona i darrera jornada que es durà a terme a Tarragona. Amb les dues sessions programades la Generalitat de Catalunya vol presentar als agents i actors socials que conflueixen al litoral català la memòria prèvia de l’Avantprojecte de Llei d’ordenació del litoral català, posant-la a debat i recollint les propostes i les aportacions que en sorgeixin.
El debat té com a punt de partida les reflexions i propostes que planteja aquest document previ. A partir d’aquí, la reflexió s’enriqueix amb totes les consideracions i propostes que es generen, l’intercanvi de punts de vista i la detecció d’elements de consens.
Gestió integral de l’espai litoral català
El vigent Estatut d’Autonomia de Catalunya amplia l’àmbit competencial, incorporant, entre d’altres, la gestió del domini públic maritimoterrestre.
L’aparició d’un marc normatiu regulador pot donar resposta a aquestes qüestions. La inexistència a l’ordenament jurídic vigent de figures pròpies per ordenar el domini públic maritimoterrestre fa necessària l’articulació de nous instruments que, amb coherència amb el planejament vigent, ordenin un àmbit especialment sensible i sotmès a nombroses pressions i que doni resposta a les necessitats de dotar de més seguretat jurídica als agents que hi intervenen, criteris clars als gestors d’aquest espai i a la necessitat de delimitar els trams naturals i urbans de les platges.
Es considera necessari també garantir una major simplificació dels procediments administratius en domini públic o servituds de protecció mitjançant l’atorgament de majors competències als ajuntaments.
Aquesta iniciativa ha de permetre donar resposta als reptes plantejats, atorgant a la Generalitat de Catalunya un paper central en la gestió integral de l’espai litoral amb una major participació dels ajuntaments —que acosta el centre de decisió als ciutadans— i de tots els actors implicats en la gestió de l’espai, mitjançant instruments que reforcin la participació pública.