El Museu de la Pesca de Palamós reviu la forma tradicional de subhastar el peix amb motiu dels actes festius en honor a la Verge del Carme

Demà divendres, 19 de juliol, el Museu de la Pesca recuperarà la forma tradicional de subhastar el peix, a veu o cantada, en un acte que s’inclou dins la celebració de les festes de la Mare de Déu del Carme, patrona de la gent de la mar, que aquest proper cap de setmana se celebra a Palamós.

Aquest acte compta amb la col•laboració de la Confraria de Pescadors de Palamós i forma part del cicle Cultura Viva que impulsa la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.

La cantarella del subhastador
La mostra que reviurà aquesta forma tradicional de subhastar s’iniciarà a les 19 h, davant el Museu de la Pesca i comptarà amb la presència d’un subhastador i de peixaters i peixateres locals, amb els quals es recrearà una antiga subhasta i s’explicarà el seu funcionament i singularitats. Tot el peix subhastat es lliurarà al Centre de Distribució d’Aliments de Palamós (CDA) que gestiona Cáritas Palamós i Sant Joan i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Palamós.

La subhasta a veu o cantada fou el mecanisme emprat pels pescadors per vendre el peix a les platges i llotges de Catalunya, fins que va desaparèixer amb la progressiva informatització de tot el procés a la dècada de 1990. Es caracteritzava per la cantarella del subhastador que subhastava el peix a la baixa, tot emprant un argot i unes expressions, postures i gestos singulars, només comprensibles per als pescadors i peixaters participants.

Avui dia, la subhasta a veu encara es manté entre els pescadors de la platja de Montgat com una reminiscència del passat, testimoni que va ser objecte d’una recerca etnològica per part del Museu de la Pesca entre els anys 2010 i 2011 en el marc dels projectes IPEC.

Les festes de la Mare de Déu del Carme
Aquest cap de setmana Palamós viurà immersa dins els actes de celebració de les festes de la Mare de Déu del Carme.

Precisament la mostra de la subhasta del peix cantada que tindrà lloc demà a les 19 h, obrirà el programa oficial d’actes que enguany inclou també un sopar de germanor del sector pesquer local que tindrà lloc també demà divendres a partir de les 21 h, a l’Espai del Peix.

El programa d’actes seguirà el dissabte 20 de juliol, a partir de les 19 h amb la inauguració, a la Casa del Mar (plaça de La Catifa), de l’exposició de treballs manuals i artesania realitzats per dones de pescadors palamosins. Aquesta exposició romandrà oberta al públic a la Casa del Mar fins al dia 27 de juliol, de 18.30 a 20.30 h.

Les activitats organitzades dissabte amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu del Carme inclouran a partir de les 23 h, el tradicional gran ball de revetlla. Aquest acte es durà a terme a l’esplanada de la llotja i serà amenitzat enguany pel conjunt “Souvenir Flash”.

Diumenge, dia central de la festa
El diumenge 21 de juliol l’activitat s’iniciarà a les 12 h del matí a l’església de Santa Maria del Mar de Palamós, on tindrà lloc la missa solemne en honor a l’Excelsa Patrona de la gent de la mar.

Tot seguit es durà a terme la processó que, amb l’acompanyament dels geganters i grallers de Palamós i la cobla Baix Empordà, conduirà la imatge de la Verge fins al port pesquer de Palamós on s’ubicarà a bord de l’embarcació d’arrossegament Germans Gras, que enguany serà la barca portadora de la imatge de la Verge encapçalant la processó de la flota pesquera palamosina.

La processó marítima
L’acte central d’aquesta activitat festiva serà, un any més, la processó marítima, que enguany s’iniciarà a les 13 h. La processó compta amb la participació de bona part de les barques de pesca del port de Palamós i d’altres embarcacions menors que en fan l’acompanyament. El recorregut marítim de les embarcacions arribarà fins a l’alçada de Platja d’Aro, pel sud, i La Fosca i Castell, pel nord.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp