El Museu de la Pesca de Palamós supera els 740 mil visitants coincidint amb el seu 15è aniversari

Demà dijous 14 de setembre el Museu de la Pesca commemora el quinzè aniversari de la inauguració de la seva exposició permanent, ubicada a l’edifici del Tinglado, del port pesquer de Palamós. Per celebrar aquesta efemèride, obrirà les seves portes i oferirà l’entrada gratuïta durant tot el dia a totes les persones que visitin la seva exposició.

Únic a la Mediterrània en la seva especialitat
La inauguració d’aquest destacat equipament cultural palamosí, l’any 2002, va ser la culminació d’un llarg procés de disseny i execució d’un projecte museològic destinat a difondre i revaloritzar el patrimoni marítim i pesquer de la Costa Brava i del litoral català. Dedicat a difondre el passat, present i futur de la pesca i la cultura de la gent de mar, el Museu de la Pesca continua essent l’únic a la Mediterrània en la seva especialitat.

La seva exposició permanent esdevé un espai de diàleg entre la gent de mar i la societat, amb la voluntat inequívoca de prendre posició i donar suport al sector pesquer davant dels reptes que ha d’afrontar la pesca marítima.

Més de 400.000 visitants i 340.000 usuaris d’activitats
En el decurs d’aquests quinze anys un total de 740.000 persones han estat usuàries d’aquest equipament. Aquestes xifres es divideixen en 400.000 visitants a l’exposició permanent del Museu de la Pesca i 340.000 participants a les seves activitats i propostes culturals.

El programa educatiu “Viu la Mar”, el programa de recuperació del patrimoni immaterial “Memòria Viva”, el festival mariner “Palamós Terra de Mar”, la “Fira de la Gamba” o la “Pescaturisme Palamós”, són algunes activitats de referència que identifiquen el Museu de la Pesca i el posicionen en la salvaguarda i difusió del patrimoni marítim, alhora que permeten reforçar la identitat del col•lectiu pesquer i del territori litoral.

Durant aquests quinze anys ha continuat també creixent la col•lecció d’objectes (actualment xifrada en uns 6.500), la col•lecció d’imatges i embarcacions que són el testimoni material de l’evolució de les tècniques de pesca i dels oficis lligats a la mar.

Càtedra d’Estudis Marítims, l’Espai o les Barques del Peix, i Documare
El Museu de la Pesca, més enllà de la seva exposició permanent, ha creat i promogut altres equipaments pioners al territori; va fomentar la creació l’any 2000 de la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona) que fou la primera a establir-se fora de la ciutat de Girona i situar-se en el territori.

El 2011 s’inaugura l’aula gastronòmica del museu, l’Espai del Peix, on posar en valor el peix fresc desembarcat al port de Palamós, la seva cuina tradicional i el coneixement entorn el món del peix.

També el 2011 la mostra flotant “Barques del Peix”, amb dues barques de pesca (Gacela -arrossegament- i Estrella Polar -encerclament-) donades pels seus propietaris a l’Ajuntament de Palamós passen a formar part del Museu de la Pesca i són visitables.

El Documare, Centre de Documentació de la Pesca i el Mar, creat en conveni amb la Universitat de Girona l’any 2000, s’ubica actualment a l’edifici de l’exposició permanent per tal d’oferir un millor servei als usuaris.

Reconeixements nacionals i internacionals per al Museu de la Pesca
El destacat treball realitzat per al Museu de la Pesca durant els seus 15 anys d’activitat, l’han fet mereixedor de molts premis de caràcter nacional i internacional.

L’any 2005 el Museu de la Pesca de Palamós va rebre el diploma d’excel•lència amb la menció especial al Premi del Museu Europeu de l’Any, essent escollit com a únic finalista de l’Estat espanyol. Aquest equipament cultural palamosí també va ser guardonat aquell mateix any a la Gran Nit de la Pesca Catalana i, posteriorment, va rebre el primer dels distintius de Qualitat Turística en Destí amb la qualificació d’excel•lència, amb el qual ha estat distingit en els darrers anys.

El febrer 2010 el Museu de la Pesca va ser guardonat amb un nou premi internacional. Es tracta d’una menció especial a la millor campanya de comunicació sobre el patrimoni marítim, que atorga “MAR Association for Marine Research and Activities”, una organització especialitzada en la gestió de projectes culturals relacionats amb el món de la mar.

El juny de 2015 el Museu de la Pesca va ser guardonat amb el premi Francesc Roig Toqués que atorga la ciutat de Vilanova i la Geltrú mitjançant el seu Ajuntament.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat