El Museu de la Pesca i la Càtedra d’Estudis Marítims editen un estudi sobre la història de la pesca marítima als Països Catalans

El Museu de la Pesca i la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona –Fundació Promediterrània), amb seu a Palamós, han editat un ampli treball que, en format digital, se centrat en la investigació a l’entorn de la història de la pesca als Països Catalans. El llibre ja es pot descarregar gratuïtament des de l’apartat de publicacions del web del Museu de la Pesca.

Amb el títol de “Per a una història de la pesca dels Països Catalans. Recerca i reflexions historiogràfiques”, aquest treball recull un total d’onze aportacions científiques que descriuen i analitzen els reptes que afronta la historiografia de les activitats pesqueres d’aquest tram del litoral mediterrani, des de diferents perspectives i disciplines, com ara la història, l’antropologia, l’arqueologia, la biologia o l’ecologia.

Al llarg dels capítols s’indiquen tendències, subratllen buits, destaquen idees-força i s’avisa de les mancances i llacunes en què viu la historiografia de la pesca marítima avui com a disciplina.

El resultat subratlla el paper que la història jugarà com a eina imprescindible per contextualitzar la situació actual del sector, tant del medi marítim com de la indústria pesquera, així com els desafiaments que els seus gestors afronten en conjunt.

Aquesta compilació també esdevé un estímul a la investigació per rellançar els estudis històrics sobre la pesca marítima, especialment entre els joves estudiants i investigadors en formació.

Participació d’investigadors nacionals i internacionals
Cal destacar que la publicació ha comptat amb la participació d’investigadors de diverses universitats i estaments científics nacionals i internacionals, com la Universitat de Girona, Institut de Ciències del Mar (CSIC), Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, Universitat d’Alacant, Museu Marítim de Barcelona i Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas d’Argentina.

El volum és el resultat del treball editorial de Joan Lluís Alegret i Alfons Garrido, de la Càtedra d’Estudis Marítims, sota la coordinació de Documare: Centre de Documentació de la Pesca i el Mar.

Aquest llibre neix com a resultat de la constitució de la Xarxa “Salvador Riera” per al foment de la recerca en història de la pesca marítima, sorgida de la reunió d’investigadors, professionals i amateurs, per facilitar les tasques de documentació, recerca i difusió de la recerca científica en l’àmbit de la història de la pesca. La primera reunió d’aquest òrgan cultural i científic va tenir lloc l’abril de 2016, a Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat