El Museu de la Pesca obre demà dissabte l’exposició de fotografies “Anem a la platja”

El Museu de la Pesca (moll pesquer de Palamós) acull a partir de demà dissabte 23 de juliol, l’exposició “Anem a la platja”, produïda per la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana.

Aquesta mostra aplega una seixantena d’imatges històriques procedents dels arxius municipals i dels fons de col•leccions dels diferents museus de la Xarxa, amb l’objectiu d’evidenciar com ha canviat l’ús social de la platja en temps de lleure.

L’exposició “Anem a la platja” pretén donar una visió dels primers usos lúdics de la platja, en un moment de coexistència amb els usos professionals tradicionals com ara la pesca, per generar una reflexió al voltant de les transformacions del paisatge marítim i les seves conseqüències econòmiques, socials i ambientals.

Durant segles les platges catalanes van ser espais de treball freqüents per pescadors i mariners, zona d’avara d’embarcacions, d’assecatge de xarxes, o de construcció de bastiments.

En molts casos eren espais marginals, on la població no s’hi acostava. Però a mitjan segle XIX, les teories higienistes van començar a recomanar els banys de mar pels seus efectes beneficiosos per a la salut. Aquesta pràctica es va estendre progressivament des de les classes altes inicialment fins al conjunt de la societat ja entrat el segle XX.

Avui dia les platges són espais de lleure, en molt casos massificats i fortament antropitzats, dels que s’han foragitat tota la resta d’usos tradicionals associats a la pesca i la navegació.

L’exposició “Anem a la platja” es podrà visitar fins al 19 de setembre de forma gratuïta a la sala d’exposicions temporals del Museu de la Pesca.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat