El Museu de la Pesca organitza la visita guiada a Sant Joan, per conèixer la seva història, orígens i singularitats

Durant aquest estiu el Museu de la Pesca inclou en el seu compendi d’activitats culturals, la visita guiada al nucli de Sant Joan, mitjançant la qual poder donar a conèixer la seva història, orígens i singularitats.

Es tracta de tres visites, la primera de les quals es durà a terme aquest proper dissabte 11 de juliol, i que posteriorment es repetirà l’1 d’agost, tots dos dies a les 19 h; i també el diumenge 2 d’agost, en aquest cas a les 20 h, i inclosa dins la programació de la Festa Major de Sant Joan.

El punt de trobada de la visita s’iniciarà a la plaça de Mossèn Gumersind, i transcorrerà pels diferents punts del nucli antic de Sant Joan; passant per l’església de Santa Eugènia, la plaça Major, el camí ral, i acabant al turó del Molí de Vent.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia
L’activitat és totalment gratuïta, però cal fer reserva prèvia al Museu de la Pesca, al telèfon: 972 600 424; o bé al correu electrònic: infomuseu@palamos.cat.

Aquesta ruta vol ser una passejada per la història de Sant Joan, nucli principal del municipi de Vila-romà, tot descobrint el seu passat, l’urbanisme dels seus carrers i les seves cases, i la gent que hi ha viscut.

Els documents antics i el traçat urbà mostren l’evolució de la parròquia de Vila-romà, amb els diferents nuclis de població com la Vall de Bell-lloc, la Fosca, el Figuerar, així com la formació de la cellera de Sant Joan, entorn de la primera església de Santa Eugènia des del seu naixement al segle XII fins a l’annexió amb Palamós el 1942.

La visita proposa un recorregut a peu pels indrets més significatius de Sant Joan, per les places i el traçat dels seus carrers medievals, acabant al Molí de Vent, on es troben situades les restes d’una de les bateries de costa més importants del litoral català.

Aquest sistema defensiu va ser construït a començament de la Guerra Civil espanyola per fer front als atacs dels vaixells del bàndol nacional.

Sant Joan
Sant Joan s’esmenta per primer cop en un document notarial l’any 1287. Aquest nucli de població s’origina com a cellera, amb tres masos i unes poques cases entorn de l’antiga l’església de Santa Eugènia. Aquest veïnat acaba convertint-se en el nucli de població més important de la parròquia a causa del despoblament de la Vall de Bell-lloc per efecte de la pesta de 1348 i les posteriors guerres i anys de males collites al segle XIV.

A partir de la fundació de Palamós pel rei Pere, per ordre reial primer i després del comte de Palamós, el batlle de la vila també ho és de Sant Joan i de Vall-llobrega. Així serà fins al 1800, quan després d’un llarg procés jurídic per independitzar-se, el Real Consejo de Castilla sentencia a favor de la segregació. Palamós, Sant Joan i Vall-Llobrega passen a ser municipis independents.

El 1942, Sant Joan i Palamós tornen a annexionar-se després de 142 anys. Aquesta unió volguda per ambdues parts, respon a la necessitat del primer d’ampliar el seu territori i el segon per sanejar la seva economia sistemàticament minvada.

Visites al patrimoni cultural, natural i marítim local
La ruta pel nucli de Sant Joan forma part de les visites guiades al patrimoni local, cultural i natural, que durant aquest estiu ofereix el Museu de la Pesca, on s’inclou també: la visita a la Capella del Carme, porta d’entrada al patrimoni de Palamós; la ruta pel paratge de Castell i el poblat iber; la visita al nucli antic de Palamós en temps del pirata Barba-rossa; la ruta literària: El Palamós de Truman Capote; o bé la visita guiada al castell de Sant Esteve de Mar.

A banda el Museu de la Pesca també ofereix altres visites, en aquest cas, enfocades al patrimoni marítim i pesquer, concretament: la ruta pel port de Palamós. Racons, històries i anècdotes de pescadors, camàlics i mariners; la visita guiada a la subhasta del peix de la Llotja de Palamós; la visita guiada Gamba de Palamós, o Peix Blau, totes dues amb tastet; visita a les Barques del Peix; o bé a l’exposició permanent del propi Museu de la Pesca.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat