El divendres 25 de setembre el Museu de la Pesca inicia la seva participació en la 5a Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya, impulsada per l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, en estreta col•laboració amb la Filmoteca de Catalunya junt amb diferents museus del territori.
L’objectiu d’aquesta mostra és donar a conèixer i debatre entorn de produccions audiovisuals relacionades amb la recerca i el patrimoni etnològic, sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen a la societat. Alhora, la mostra il•lustra el paper important de l’audiovisual en l’etnografia, tot posant en relleu com la recerca etnològica s’ha servit de l’audiovisual per documentar i explicar l’objecte d’investigació.
D’aquesta manera els divendres 25 de setembre, 2 i 9 d’octubre, a les 19 h, la sala d’audiovisuals del Museu de la Pesca de Palamós acollirà tres projeccions de la Mostra relacionades amb la pesca i el mar. El format de les sessions constarà de la projecció de l’audiovisual de 30 minuts i d’un posterior debat amb protagonistes, representants i especialistes del món de la pesca, el mar i el territori. Totes les sessions són gratuïtes amb aforament limitat a la capacitat de la sala.
Divendres, estrena del cicle
El proper divendres serà l’estrena del cicle amb la projecció del documental “Mar de fons. La pesca artesanal a Badalona”, dirigit per Bruno López i Florència Luna. El reportatge retrata la decadència de la pesca artesanal al litoral del Maresme a través de la figura Ramon Costa, carismàtic pescador del port de Badalona. Aquest documental posa de manifest com la degradació mediambiental del litoral ha fet retrocedir l’activitat en els darrers anys, fins a situar-la a la vora del col•lapse.
Els divendres 2 i 9 d’octubre les dues sessions restants
La següent sessió tindrà lloc el divendres 2 d’octubre amb la projecció del documental “Costa Brava a partir de la mirada del viatger”, el qual recopila 20 mirades de 20 activitats diferents de la Costa Brava abans de la irrupció del turisme.
La suma de les imatges conformen un documental que reflecteix excepcionalment un paisatge, unes persones, uns oficis i unes formes de vida que es transformaren radicalment a partir de 1960. A partir de les imatges d’Arcadi Gili i del treball documental d’Antoni Martí, l’espectador viatja al passat, apropant-se a la vida que hi havia a la costa en aquella època.
“La subhasta cantada a Montgat” serà la darrera projecció del cicle que es realitzarà a Palamós i que es durà a terme dia 9 d’octubre. El rotllo de Montgat és la darrera subhasta del peix a veu que queda a Catalunya. Uns pocs compradors acudeixen cada dia per comprar directament el peix als pescadors de la flota artesanal de la Confraria de la Verge del Carme.
El documental ensenya i reflexiona sobre aquest fenomen de gran interès etnològic, curull de gestualitat, paraules, accions i procediments que mereixen la seva inclusió en el catàleg del patrimoni immaterial català. Aquest documental és el resultat d’una recerca IPEC/Anàlisi dirigida per la Fundació palamosina Promediterrània.