Demà dissabte 18 de desembre tindrà lloc al Museu de la Pesca, a Palamós, la presentació del llibre, ‘Els Aparells dels velers. Dels grans velers i de les embarcacions’, del qual és autor Quim Pla i Bartina, i que ha estat editat conjuntament per el Museu Marítim de Barcelona i el Museu de la Pesca.
El nou llibre de Quim Pla apropa el lector al món dels grans velers, més concretament als seus velams, aparells, pals i eixàrcies. Es tracta d’una obra exhaustiva, gairebé enciclopèdica, fruit d’anys de recerca i d’experiència en navegació del seu autor (capità de la marina mercant), que descriu amb generositat els diferents tipus de veles i arboradures així com la manera de maniobrar-les per tal de treure’n el màxim rendiment.
L’existència dels grans velers, a la costa catalana, així con a la resta del món, comencen a declinar a principis del darrer segle fins pràcticament la seva desaparició i amb ells les pràctiques, els mots específics, les maniobres.
Amb aquest llibre es pretén preservar de l’oblit tots aquests coneixement vinculats a una manera de navegar i uns sabers, fruit de molts anys de pràctica de navegació a vela i desconeguda, en l’actualitat, per a la majoria de la gent de mar.
Cal remarcar la importància de l’obra pel que fa al recull terminològic, molt ric, variat i extremadament específic que fa referència a les diferents parts d’un vaixell, les veles, l’eixàrcia i les maniobres, recollides sovint en formes verbals de gran especificitat en llengua catalana. A més, la descripció d’aparells i maniobres es reforça amb un gran nombre de fotografies i il•lustracions de gran qualitat, que fan més entenedora aquesta obra.
El món dels velers, part important de la nostra història, va quedar en desús amb la introducció del motor i la industrialització de la mar i en desús quedaren els aparells i els coneixements associats a aquesta manera de navegar i d’entendre la mar.
L’obra, un intent ambiciós i reeixit, ens apropa i sovint recupera, amb gran encert i pedagogia, un part important de la història de la navegació, del nostre patrimoni marítim.