El Museu de la Pesca supera els 430 mil visitants coincidint amb el seu desè aniversari

El proper divendres 14 de setembre el Museu de la Pesca de Palamós, ubicat a l’antic magatzem del port pesquer de Palamós (“Tinglado”), celebra el seu desè aniversari. Inaugurat l’any 2002, aquest equipament cultural dedica la seva exposició permanent a presentar de manera monogràfica el passat, present i futur de la pesca i dels pescadors, una temàtica que el fan únic a Catalunya i a tota la Mediterrània.

430 MIL VISITANTS
En el decurs d’aquests deu anys un total de 430.000 persones han estat usuàries d’aquest equipament. Aquestes xifres es divideixen en 250.000 visitants a l’exposició permanent del Museu de la Pesca i 180.000 usuaris de les seves activitats i serveis. D’aquestes dades globals cal destacar que cada any 6.000 escolars de 3 a 18 anys d’arreu de Catalunya participen del programa pedagògic “Viu la Mar” que organitza el Museu de la Pesca.

ACTIVITATS COMMEMORATIVES
Amb motiu d’aquest destacat aniversari el Museu de la Pesca organitzarà diverses activitats commemoratives totalment gratuïtes. Les propostes s’iniciaran el mateix 14 setembre amb l’obertura de la jornada de portes obertes (de 10 a 21h divendres i dissabte i de 10 a 14 h i de 16 a 19h diumenge) al Museu i també al pailebot Santa Eulàlia (divendres de 10.30 a 14.30 h i de 16.30 a 20.30 h), del Museu Marítim de Barcelona, que amb motiu d’aquesta commemoració visitarà divendres el port de Palamós.

LLIURAMENT DEL EXVOTS
En aquesta visita i en nom del Museu Marítim de Barcelona, el seu director Roger Marcet farà lliurament al Museu de la Pesca de Palamós de dues rèpliques dels exvots que al segle XVIII es trobaven ubicats al santuari de Bell-lloc, i que el Sindicat Marítim de Palamós va lliurar l’any 1937 al museu barceloní perquè en tingués cura davant els episodis de destrucció d’elements religiosos que es produïen al país en aquells temps convulsos.

Les rèpliques dels exvots palamosins han estat realitzades per la Secció de maquetisme naval de l’Associació d’Amics del Museu Marítim de Barcelona, reproduint el bergantí rodó amb el casc policromat.

L’acte de lliurament dels exvots tindrà lloc aquest divendres a les 19 h al Museu de la Pesca, moment a partir del qual les dues rèpliques restaran exposades al públic durant tot el cap de setmana i dins els horaris de jornada de portes obertes al vestíbul del Museu. Els actes commemoratius també inclouran la hissada del gallardet commemoratiu del 10è aniversari del Museu en un acte que tindrà lloc a l’exterior del Tinglado i que comptarà amb la participació de la Colla de Grallers i Geganters de Palamós.

Tot seguit es durà a terme a la sala d’àudio-visuals del Museu una conferència al voltant de la creació i el desenvolupament de la col•lecció que s’exposa al Museu de la Pesca, que amb el títol: D’eines a peces de museu, com es va crear la col•lecció del Museu de la Pesca, serà a càrrec de diversos tècnics d’aquest servei.

Per al dissabte 15 de setembre el Museu de la Pesca organitzarà a partir de les 18 h una visita guiada a l’exposició pictòrica La mar de colors, a càrrec del seu propi autor, l’artista palamosí Joaquim Comes.

DIVERSITAT DE PROPOSTES AL MUSEU DE LA PESCA
El Museu de la Pesca de Palamós complementa l’activitat principal que suposa la seva exposició permanent, amb més de 35 activitats diferents cada any, entre les quals es destaquen les conferències, jornades i seminaris que s’organitzen; les visites guiades, tallers, rutes marítimes, les Converses de Taverna, les exposicions temporals de producció pròpia, etc. En aquests darrers anys el Museu de la Pesca també ha posat en marxa el Voluntariat de la Tercera Edat.

També cal destacar els programes pedagògics “Viu la Mar” i “Fem Arrels” actualment amb 11 activitats (tallers, visites, itineraris, navegació). A aquest programa educatiu cal sumar també la Maleta Pedagògica Virtual de lliure accés a internet: www.maletapesca.org A banda el Museu de la Pesca també ha creat el seva exposició flotant, amb la restauració i obertura al públic de les embarcacions “Estrella Polar”; “Gacela” amarrades al port de Palamós al costat del mateix equipament museístic.

RECONEIXEMENT A LA TASCA DEL MUSEU
L’any 2005 el Museu de la Pesca de Palamós va rebre el diploma d’excel•lència amb la menció especial al Premi del Museu Europeu de l’Any. Aquest equipament cultural palamosí també va ser guardonat aquell any a la Gran Nit de la Pesca Catalana i compta amb el distintiu de Qualitat Turística en Destí amb la qualificació d’excel•lència.

El Museu de la Pesca és, entre altres, membre fundador de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana; membre de la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya; membre de l’Associació de Museus Marítims de la Mediterrània; i antena de l’Observatori per a la Recerca Etnològica de Catalunya.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat