El port de Palamós es torna a omplir de públic amb motiu de la celebració del festival mariner de la Costa Brava, Palamós Terra de Mar

Més de 10.000 persones han passat durant aquest darrer cap de setmana, 14 i 15 de maig, pel port de Palamós, on ha tingut lloc la 15a edició del festival Palamós Terra de Mar, gaudint de les activitats relacionades directament amb l’àmbit marítim i que tenen com a objectiu fomentar la cultura, el patrimoni i les tradicions marineres.

Aquesta bona resposta torna a ratificar un any més l’èxit d’aquesta activitat que enguany ha recuperat la total normalitat, després del període de pandèmia dels darreres dues edicions, que l’any 2020 va motivar la seva anul•lació, i que l’any passat es va plantejar en tres caps de setmana consecutius, per a poder donar cabuda a tothom en un període que es prioritzaven els aforaments limitats.

Excursions marítimes
Tot el públic assistent durant aquest cap de setmana ha pogut participar de les desenes de propostes programades, destacant els recorreguts marítims pel litoral de Palamós, que han permès recordar les excursions per mar que es feien de manera molt generalitzada durant la dècada dels 60s i 70s, a bona part de la Costa Brava.

Aquesta ha estat la temàtica protagonista d’aquesta edició en la qual el festival mariner palamosí ha posat a disposició del públic participant tres embarcacions, Corsari Negre, Nautilus Sea View i Eco Experience, que amb una cabuda global d’unes 400 persones a cada viatge, han realitzat navegacions d’uns 45 minuts de durada, que han arribat per una banda a Castell i les illes Formigues, per l’altra a Roques Planes i cala Rovira, i que fins i tot han permès descobrir el ric fons marí de la zona de La Galera, mitjançant l’embarcació dotada de fons de vidre.

Amb aquest objectiu el Museu de la Pesca també ha acollit una mostra de fotografies que s’han projectat a la seva sala d’exposicions temporals, recordant les dècades daurades d’aquests creuers amb l’inici del turisme de masses.

En aquell període els creuers turístics van proliferar arreu de la costa, de Portbou a Blanes. Van democratitzar l’accés a mar, tot posant a l’abast del gran públic el plaer d’observar i descobrir el territori litoral des d’una nova i bella perspectiva. Tal va ser la força d’aquella iniciativa que a Palamós, i a la Costa Brava, encara perdura en la memòria col•lectiva, l’anar i venir dels populars “Cruceros Costa Brava”.

Empreses nàutiques del municipi també han ofert la possibilitat de realitzar, al públic interessat, recorreguts per la badia i la costa de Palamós, mitjançant embarcacions de petita eslora.

Visites a les embarcacions participants
A banda el festival també ha inclòs les visites a les diverses embarcacions participants. És el cas del pailebot Santa Eulàlia, del Museu Marítim de Barcelona, construït l’any 1918 a Alacant. Es tracta d’un vaixell totalment de fusta, de 34 metres d’eslora, tres pals i aparellat a vela, amb un total d’11 veles, que al llarg de la seva trajectòria va fer transport de mercaderies.

Al seu costat també hi ha amarrat la goleta-quetx Ciutat Badalona, on els visitants han gaudit d’un veler, de 24 metres d’eslora i dos pals, construït l’any 1929 amb la funció de cabotatge que aquest vaixell va realitzar durant molts anys pel Bàltic i també per les Antilles. Entre els vaixells visitables s’ha inclòs també la goleta Äran, construïda el 1903 al Mar del Nord per al transport de cabotatge.

També s’ha ofert al públic assistent la possibilitat de visitar el vaixell de salvament Sirius, dedicat a tasques de rescat amb base al port de Palamós i propietat de la Direcció General de la Marina Mercant; també el remolcador Nervió, que du a terme les tasques de suport als grans vaixells que s’atraquen al port de Palamós; o bé les barques de pesca, Estrella Polar i La Gacela, que formen part de l’exposició flotant del Museu de la Pesca.

Més activitats
L’activitat del Palamós Terra de Mar 2022 s’ha complementat amb la iniciació a la navegació a vela lleugera, amb caiac i paddle surf; el tast de cuina marinera a càrrec dels pescadors locals, els jocs i tallers infantils, o bé el ball de gegants que han realitzat, durant el matí del diumenge 15 de maig, la Colla de Geganters i Grallers de Palamós i els Geganters de la Cala (Ametlla de Mar).

També s’han organitzat visites guiades al Museu de la Pesca i l’Espai del Peix; s’ha dut a terme el mercat d’artesans ubicat al port, i ahir diumenge dia 15 al matí es va celebrar una nova edició de la travessa popular de natació a la badia de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat