El port de Palamós rebrà la visita de la caravel•la Nao Victoria i del galeó Andalucía que durant cinc dies seran oberts al públic

El port de Palamós tornarà a ser referent, una vegada més, del patrimoni marítim, en aquest cas vinculat amb la commemoració del V centenari de la primera navegació al voltant del món, que promou la Fundación Nao Victoria. Els vaixells que son ambaixadors d’aquest referent històric, la caravel•la Nao Victoria i del galeó Andalucía, faran aquest mes una estada al port de Palamós, i després de visitar València, en una escala inclosa en la ruta que els porta a participar en una trobada de grans vaixells que a principis d’abril tindrà lloc a Sète (França).

L’estada al port palamosí d’aquests dos vaixells serà concretament del 25 al 29 de març, període en el qual aquestes naus s’obriran a les visites del públic, cada dia, de 10 a 19 h. Per a realitzar la visita a aquests velers caldrà adquirir entrada al mateix veler.

Del 25 al 27 de març també es realitzaran visites gratuïtes per als alumnes de les escoles del municipi, que organitzarà l’Ajuntament de Palamós i el Museu de la Pesca en coordinació amb tots els centres educatius palamosins.

El vaixell que va fer la 1a volta al món
La caravel•la Nao Victoria, de 26m d’eslora i tres pals, és la rèplica del navili que entre 1519-1522 va realitzar la primera volta al món, circumnavegant el planeta, tot una gesta marítima capitanejada per l’explorador i marí basc, Juan Sebastián de Elcano.

Aquest veler ja va visitar Palamós l’any 2018 amb motiu de Festival Marítim Palamós Terra de Mar, amb molt èxit de públic. La Nao Victoria va ser construïda l’any 1991, després d’un llarg procés de recerca històrica basat en fonts documentals, cròniques, tractats nàutics del segle XVI, i iconografia de l’època, que va permetre precisar les dimensions principals del vaixell i la seva arboradura, veles i equips.

L’any 2004 per commemorar la primera volta al món aquesta rèplica de la Nao Victoria va realitzar un viatge al voltant del globus. Durant els anys 2004 a 2006 es van navegar un total de 26.894 milles i es van visitar 17 països, sent la primera rèplica històrica a circumnavegar la terra.

El galeó Andalucía per primera vegada a Girona
L’estada que farà el galeó Andalucía a Palamós serà la primera en un port gironí, i el tercer cop que ho farà a Catalunya, ja que en dues visites anteriors ho va fer a Barcelona i Mataró.

Es tracta d’un vaixell imponent, amb 51m d’eslora, tres pals i prop de 1000m2 de superfície de vela, que esdevé la rèplica dels vaixells que van protagonitzar les rutes comercials i culturals que durant més de tres segles (XVI- XVIII) van unir Espanya amb Amèrica i Filipines a través de les anomenades flotes d’Índies. Va ser la ruta marítima més llarga en durada i en recorregut de la història de la navegació.

Aquesta rèplica va ser construïda en 2009-2010 per la Fundació Nao Victoria, en les drassanes de Punta Ombria (Huelva). Entre els anys 2010 – 2016 va navegar més de 48.000 milles nàutiques pels grans oceans i mars del món fent escala en ports dels quatre continents del planeta, participant en diversos projectes culturals. Ha solcat l’oceà Pacífic i l’Índic, creuat l’Atlàntic i navegat pel Mediterrani, mar Roig, mar de la Xina, mar Egeu, Bòsfor i el mar del Carib. En aquest periple ha visitat més de cent ports de tot el món.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat