El programa “Fem Arrels” arriba a la 14a edició fomentant el coneixement del patrimoni cultural i natural de Palamós

Les àrees de Cultura i Patrimoni (Museu de la Pesca i Servei d’Arxiu Municipal) i Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós han iniciat la 14a edició del programa pedagògic “Fem Arrels”, destinat a donar a conèixer als alumnes d’educació infantil fins al batxillerat i l’educació d’adults de Palamós, el patrimoni històric i natural del municipi.

Aquesta veterana activitat va iniciar aquesta nova edició el passat dimecres, 7 d’octubre, amb l’activitat “Jo menjo peix” en la qual es dóna a conèixer als alumnes de 4t de primària les principals espècies pesqueres que arriben a la llotja del port de Palamós, les seves característiques i qualitats organolèptiques. Les propostes varen seguir divendres dia 9, amb la visita pels alumnes de 5è de primària a les “Platges de llevant”, amb un recorregut que s’inicia al castell de Sant Esteve de Mar i que segueix posteriorment pel camí de ronda que passa per la pineda d’en Gori, S’Alguer i fins a arribar al poblat iber de Castell.

“Fem Arrels”
El programa pedagògic “Fem Arrels”, que es desenvolupa cada any coincidint amb el curs escolar, és totalment gratuït consta d’un total de 26 activitats diferents.

Fem Arrels va nèixer fa 14 anys organitzat al voltant de tres grans blocs temàtics que encara es desenvolupen. El primer bloc rep el nom de “Viure dintre muralles i Visita al parc urbà de Cap Gros” en què es dóna un coneixement dels orígens fundacionals de la vila, amb una visita a l’equipament de la capella del Carme i realitzant un recorregut a peu per la zona del barri vell de Palamós on els alumnes descobreixen els racons i espais històrics del municipi.

La segona part d’aquesta activitat se centra a poder donar a conèixer zones com la del parc urbà de Cap Gros, la vegetació d’aquest espai, les espècies característiques, les formes de conreu emparades en altres èpoques o la toponímia de les cales i platges del sector.

El segon bloc és l’anomenat “Platges de llevant”, en el qual els joves escolars aprofundeixen sobre els valors naturals i històrics del litoral del municipi. Per això realitzen un itinerari a peu des del Castell de Sant Esteve de Mar i fins a la platja de Castell (poblat iber) amb un recorregut guiat en el qual es ressegueixen aquells aspectes més interessants a nivell monumental, natural i de característiques físiques del territori.

I per últim “Viure a les Gavarres” esdevé la proposta que té com a objectiu mostrar als joves escolars l’espai natural de la vall de la Bell-lloc, amb un alt interès natural i patrimonial, passant per diversos molins hidràulics, forns, masos i fins a arribar al castell de Vila-romà.

A banda el programa “Fem Arrels” també inclou tallers com el “Jo menjo peix” que té lloc a l’Espai del Peix destinat a apropar el coneixement sobre espècies pesqueres als més menuts o bé les sessions que organitza el Servei d’Arxiu Municipal i el Centre de Documentació de la Pesca i el Mar del Museu de la Pesca destinades a l’elaboració de “Treballs de recerca” i adreçades als alumnes de 4t d’ESO.

També s’ofereixen visites guiades a la Capella del Carme, al Castell de Sant Esteve de Mar, al poblat Iber de Castell, al Museu de la Pesca, o les Barques del Peix. Dins les propostes mediambientals s’inclouen la Festa de l’Arbre, els tallers de la Pela del Suro, el “Viure a trenc d’ona”, o bé la visita a la Deixalleria Municipal, entre altres.

Prop de 3.000 usuaris
El curs passat van ser organitzades 24 activitats diferents i van tenir un total de 2.864 usuaris.

Totes les activitats incloses en el “Fem Arrels” han estat dissenyades sota un criteri pedagògic pels tècnics de les àrees de Cultura i Patrimoni (Museu de la Pesca i Servei d’Arxiu Municipal) i Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós i són realitzades pel seu personal.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat