Durant tot aquest mes de setembre té lloc a l’Espai del Peix de Palamós les jornades de formació MasterPeix, adreçades als pescadors del municipi per tal que esdevinguin prescriptors de les espècies pesqueres locals i també ho siguin de la cuina tradicional marinera de la vila.
Les jornades MasterPeix han obtingut un gran èxit de participació amb l’exhauriment de totes les places previstes, 15 en total, que ocupen pescadors i armadors del municipi. Es tracta d’un curs gratuït, subvencionat pel Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) gràcies al finançament del Fons Europeu Marítim de la Pesca de la Unió Europea que gestiona la Generalitat de Catalunya.
Aquesta iniciativa, innovadora i sense precedents al litoral català, vol contribuir a diversificar l’activitat de la pesca, impulsant l’emprenedoria en aquest sector, dotant els pescadors locals de coneixements i habilitats perquè puguin esdevenir veritables assessors del peix o guies-intèrprets en aquest àmbit. Aquests nous coneixements se sumaran a l’experiència dels pescadors, experts en el producte que tracten cada dia i en la manera de capturar-lo, possibilitant obrir el ventall de sortides professionals que aquesta formació els pot suposar.
Amb aquest objectiu tenen lloc aquestes jornades formatives que es realitzen cada dia de dilluns a divendres a la tarda, un cop acabada la jornada laboral dels pescadors; i els dissabtes al matí, mitjançant les quals i amb prop de 40 hores lectives, es treballen aspectes com la gastronomia, la comunicació o la gestió.
Pla estratègic Palamós Peix
La proposta s’inclou dins el pla estratègic Palamós Peix que impulsa l’Ajuntament de Palamós-Museu de la Pesca i la Confraria de Pescadors palamosina, amb la participació de sectors econòmics, educatius, sanitaris i científics vinculats amb el municipi, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament local a través del peix desembarcat a la llotja de Palamós i en totes les seves dimensions.
Mitjançant el pla estratègic Palamós Peix, que es va presentar el juliol passat, es vol promoure la pesca i el consum sostenible dels recursos pesquers, fomentar el coneixement del producte entre la ciutadania, incrementar la competitivitat dels agents vinculats i enfortir la promoció del peix com a element diferenciador.
Durant aquest any 2018 el projecte Palamós Peix està executant diverses propostes, i a banda de l’activitat formativa MasterPeix, també treballa en la realització d’un estudi del perfil del consumidor i dels canals de venda del peix de Palamós i la potenciació de la marca de garantia Gamba de Palamós; la realització d’accions divulgatives amb els escolars de la vila; així com l’elaboració de nous materials per a l’envasament de la gamba de Palamós per a poder ser distribuïda en envasos personalitzats, que garanteixin la seva conservació, afavorint la inviolabilitat, identificació, traçabilitat i diferenciació durant el seu procés de comercialització.