El proper divendres 12 de juny, a les 19 h, el Museu de la Pesca organitza a la taverna Ca la Pepa Caneja, de Palamós (plaça de la Catifa), la darrera sessió de la temporada 2014-2015 de les populars Converses de Taverna.
Com és tradició, aquesta sessió de tancament es dedicarà a la cuina marinera, convidant per a l’ocasió a persones amb una gran vinculació amb el peix, els fogons i la cuina d’arrel pescadora. Sota el títol “La cuina d’aquelles fondes i restaurants” aquesta sessió de les Converses de Taverna parlarà amb antics restauradors del municipi per conèixer les espècies, els plats, les receptes i les elaboracions relacionades amb la cuina tradicional del peix servida a diferents establiments de la vila.
Amb aquesta sessió es posarà punt final a la temporada 2014-2015 de les Converses de Taverna que es va iniciar el dia 7 de novembre, amb la temàtica “La pesca del corall”; va seguir el 10 d’abril, amb “La pesca del palangre”; i que va continuar el 8 de maig, amb la penúltima entrega dedicada als “Arqueòlegs sota l’aigua”.
Un cop finalitzada aquesta darrera sessió del divendres, l’entitat Amics del Museu de la Pesca oferiran a l’Espai del Peix un taller de degustació de receptes marineres com a complement perfecte al tancament del cicle de Converses de Taverna. Durant l’acte es lliurarà el reconeixement de l’entitat a una personalitat, entitat o col•lectiu destacat en la defensa, la preservació i la difusió del patrimoni marítim. Per a poder participar en el taller cal reserva prèvia al Museu de la Pesca, i té un preu de 20 €.
Abans del taller es projectarà el vídeo “Converses de Taverna: testimonis de la nostra gent de mar”, un tast de 20 minuts de l’audiovisual del mateix nom, editat pel Museu de la Pesca, amb una selecció de fragments de l’activitat, i que servirà per recordar i homenatjar totes les persones que han participat de les Converses durant els darrers 15 anys.
15 anys d’activitat
Al llarg de 15 anys i més de 110 sessions temàtiques, les Converses de Taverna han permès de forma ininterrompuda enregistrar més de 140 hores amb el testimoni dels protagonistes de la història marítima recent de la Costa Brava.
Un total de 155 professionals de la mar, familiars i experts del tema marítim han aportat tot el seu record, el seu coneixement i la seva experiència fins a conformar el més gran fons documental elaborat exclusivament amb memòria oral de la comunitat, i que es pot consultar íntegrament al Centre de Documentació de la Pesca i el Mar (Documare).
“Converses de Taverna”
Les “Converses de Taverna” tenen lloc un cop al mes, coincidint amb el segon divendres de cada mes, de la tardor a la primavera, amb l’objectiu poder apropar i descobrir tota aquella informació oral del món marítim i pesquer del passat immediat, que no ha estat escrita ni quantificada enlloc, activant una proposta que possibilita que la memòria individual de la gent de la mar no es perdi.
Per tal de poder realitzar aquesta activitat, el Museu de la Pesca de Palamós demana la col•laboració a professionals de la mar, principalment homes i dones que estan, o han estat, relacionats amb oficis marítims i pesquers, i que mitjançant la conversa donen a conèixer la seva experiència, coneixements i records viscuts en la mar, molts d’aquests heretats dels seus avantpassats i que no es troben registrats en cap fons documental.
Per poder donar la millor química a aquestes converses al voltant d’una taula, establint un diàleg distès entre el públic i els protagonistes, el Museu de la Pesca de Palamós realitza aquesta activitat en una taverna de Palamós propera al port.
La taverna és la de Ca la Pepa Caneja, situada davant la plaça de la Catifa, un vell establiment ara recuperat i que d’ençà el segle passat ja existia com a taverna, unes característiques que ajuden a situar la conversa a l’arrel del món dels pescadors.
Aquesta activitat és organitzada pel Museu de la Pesca (Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós) i la Càtedra d’Estudis Marítims (Ajuntament de Palamós – Universitat de Girona); amb la col•laboració de Confraria de Pescadors de Palamós, els Amics del Museu de la Pesca i la taverna marinera Ca la Pepa Caneja, amb el suport de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i Ports de la Generalitat.