La Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona–Ajuntament de Palamós) organitza aquest pròxim dissabte 20 de novembre, la jornada ‘Pesca i Ciència 2010. Jornada sobre el peix blau’.
Aquesta activitat, que tindrà lloc a la Casa del Mar de Palamós (Pl. de la Catifa, 3), és destinada principalment a professionals i experts amb l’objectiu de poder presentar i intercanviar coneixements sobre el peix blau pel que fa a la seva investigació, extracció i comercialització.
Durant segles el peix blau ha representat una font de riquesa per les societats marítimes i continua essent avui dia el conjunt d’espècies més consumides al planeta. El descobriment dels seus beneficis per la salut amb una dieta sana i equilibrada ha comportat una revalorització del seu consum.
QUATRE PONÈNCIES I DEGUSTACIÓ DE PLATS DE PEIX BLAU
La jornada sobre el peix blau, que ocuparà tot el matí (de 10 a 13.30h), s’iniciarà amb la ponència Evolució de la pesca del cèrcol en els darrers anys i perspectives de futur, a càrrec d’Eusebi Esgleas, president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors; i Lluís Sureda, representant de la FNCCP del sector del cèrcol.
La jornada seguirà amb la participació d’Isabel Palomera, Investigadora Científica del Institut de Ciències del Mar–CSIC que pronunciarà la ponència El peix blau: situació actual dels estocs. Posteriorment serà el moment de parlar del valor econòmic del El peix blau, un tema que abordarà, Ramon Franquesa, responsable del Gabinet d’Economia del Mar de la UB.
Les ponències de les jornades dedicades al peix blau es tancaran amb la titulada La gestió del peix blau des de l’administració, a càrrec de Rosario Allué, Cap del servei de Recursos Marins de la Direcció General de Pesca i Acció Marítima de la Generalitat de Catalunya.
Les jornades de la Càtedra d’Estudis Marítims conclouran amb la presentació del projecte Espai del Peix, a càrrec de responsables de la Fundació Promediterrània, així com la degustació de platets de peix blau per a tots els assistents.
INSCRIPCIONS A LES JORNADES
Per a poder assistir a aquesta jornada, de caràcter gratuït, cal realitzar prèviament la inscripció, a la Càtedra d’Estudis Marítims o al Museu de la Pesca, al telèfon 972 60 12 44, fax: 972 31 21 44 o al e-mail: dir.cem@udg.edu.
La jornada ‘Pesca i Ciència 2010. Jornada sobre el peix blau’ compta amb la col•laboració de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, de la Confraria de Pescadors de Palamós, del Consell Social de l’UdG, la Direcció General de Pesca i Acció Marítima i el Museu de la Pesca.
CONFERÈNCIA: EL CLIMA I LA RELACIÓ AMB EL PESCADOR
El proper divendres 19 de novembre i previ a l’organització de les jornades sobre el peix blau, el Museu de la Pesca (Palamós) acollirà a les 19 h la conferència ‘Els sabers populars sobre el clima i la relació del pescador amb la naturalesa’, a càrrec d’Eliseu Carbonell, antropòleg de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.
Aquesta activitat és organitzada per la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós) i el Museu de la Pesca, dins el marc del programa ‘Cultura Viva. La recerca etnològic a Catalunya’ que organitza el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.
La conferència es basarà en la recerca realitzada durant l’any 2008 del programa de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya sobre ‘Etnoclimatologia marítima a l’Alt Maresme’. Aquesta recerca va consistir inicialment en recopilar sabers populars sobre el clima entre pescadors d’aquesta comarca (predicció del clima a partir de l’aspecte de la superfície del mar, la forma dels núvols, la qualitat dels vents, el comportament d’aus i peixos, etc.).
A partir d’aquí, s’exploren dues qüestions: primer, una reflexió teòrica sobre els sabers populars sobre el clima; i en segon lloc, la veu dels pescadors, quan les idees sobre el clima i el canvi climàtic es juxtaposen amb la realitat social i econòmica de la pesca d’arts menors en l’actualitat.
Eliseu Carbonell considera que el saber popular sobre el clima és una expressió de la relació íntima del pescador amb la naturalesa i que aquesta relació està essent ‘colonitzada’ per la modernitat que té, en el canvi climàtic, una de les seves expressions prototípiques.