El pròxim diumenge Palamós inaugurarà el nou Parc del Convent dels Agustins

El pròxim diumenge 13 de març Palamós inaugurarà oficialment el parc del Convent dels Agustins. Es tracta d’un nou espai públic ubicat en l’àmbit de Les Pites que es troba situat en un dels principals accessos del nucli antic de la vila i al costat de la plaça del Pedró. Amb aquest acte es conclou el procés d’obres d’aquest àmbit que s’han realitzat d’ençà el mes de juliol de l’any passat i que han permès la millora integral per a l’ús públic d’aquesta nova zona verda del municipi

LA INAUGURACIÓ AMB ELS BALLARINS DE COBOSMIKA
La inauguració s’iniciarà a partir de les 18.30 h, per tal de poder coincidir amb la posta del sol i amb l’objectiu de donar el màxim relleu als efectes de llum que acompanyaran la inauguració. En cas de pluja la inauguració quedarà ajornada al diumenge 20 de març a la mateixa hora.

Aquest acte comptarà amb la participació dels ballarins de Cobosmika, la companyia de dansa professional resident al teatre La Gorga i dirigida per la reconeguda ballarina palamosina, Olga Cobos. Mitjançant les seves coreografies, pensades especialment per aquest acte, s’obrirà el nou parc al públic, donant principal protagonisme als diversos elements patrimonials que van formar part de l’antic convent dels Agustins i que ara han estat recuperats i ubicats de nou en aquest àmbit.

EL LLEGAT PATRIMONIAL DEL CONVENT DELS FRARES AGUSTINS
En aquest espai que ara ocupa el nou parc, amb una visió privilegiada a la zona litoral de Cap Gros i damunt el Port Marina Palamós, s’hi va ubicar a finals del segle XVIII, el segon convent dels frares Agustins al municipi, el primer ubicat a Sa Punta (pròxim a l’actual far) va ser destruït el 1694-1695, per part de les tropes franceses que van assetjar la vila comandades pel duc de Noailles. El projecte municipal d’ordenació del nou parc ha inclòs la ubicació de diversos elements patrimonials de l’antic convent, es tracta concretament de la portalada, la rosassa i l’òcul de l’església, així com una part del claustre d’aquest edifici, format per columnes d’estil toscà.

LA PORTALADA
La portalada de l’església de Nostra Senyora de Gràcia va ser dissenyada per Josep Renart seguint un estil barroc sobri i destaca l’escut d’armes dels ducs de Sessa, comtes de Palamós. La portalada també inclou la fornícula que contenia l’escultura de Nostra Senyora de Gràcia, que el 1982 es va instal•lar a la façana principal de l’església de Santa Maria del Mar.

EL CLAUSTRE
Les arcades i columnes ubicades al parc són part dels elements recuperats el 1991 del claustre del convent dels Agustins. Pertanyen al claustre original, integrat a l’estructura de l’antiga fàbrica, i que el 1991 conservava set arcs sostinguts per columnes toscanes amb capitell dòric. En la seva construcció s’aprofitaren elements del claustre del primer convent dels Agustins que va ser esculpit el 1597 per picapedrers de Girona en pedra nummulítica.

LA ROSASSA, L’ÒCUL I LA CISTERNA
La rosassa i òcul formaven part de la façana de l’església. La rosassa tenia una funció ornamental i permetia la il•luminació de la nau de l’església. L’òcul o ull de bou, situat a la part superior de la façana, tenia la funció de ventilar l’espai buit que hi havia entre les voltes i la teulada. El parc també fa visible la cisterna excavada a la roca i localitzada el 2010 durant les obres de fonamentació de la portalada. Es calcula que té una capacitat mínima de 210m cúbics. Es desconeix si es va construir per proveir d’aigua la comunitat del convent i els seus horts, o bé si si es va reaprofitar una estructura preexistent vinculada al sistema defensiu de la zona. A partir de finals del s.XIX fou utilitzada per al funcionament de les fàbriques de suro.

EL PROJECTE DE REFORMA DEL PARC
El projecte de reforma del parc, elaborat per l’arquitecte palamosí Quim Esteve, inclou un àmbit de 3.192 m2 de superfície total on s’hi combinen els espais enjardinats amb gespa i flors units mitjançant pendents suaus amb zones de paviment amb sauló o llamborda, minimitzant els murs de separació per no interferir la visió del paisatge i que en alguns casos es reconverteixen en grans bancs per seure.

A banda de la ubicació dels elements patrimonials i del mobiliari urbà, es destaca la construcció d’un escenari en el qual es permetrà la realització d’activitats culturals i musicals de petit format. La il•luminació és un tret important del projecte que ha permès reduir la intensitat de la llum, respecte a la que hi havia fins ara. Amb aquest objectiu s’han marcat els espais de pas i la plaça amb il•luminació no agressiva, mentre que els elements arquitectònics patrimonials reben una atenció especial. Les obres, a càrrec de l’empresa Transport Excavacions i Obra Pública Tarrés SL, han tingut un cost global d’uns 250.000 €, finançats amb aportacions de la Diputació de Girona i dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat