Avui divendres 12 de juny ha tingut lloc a l’Espai del Peix, el lliurament al reconegut xef català i estrella Michelin, Nandu Jubany, del guardó Ambaixador de la Gamba de Palamós, per la seva tasca en la difusió i promoció de les qualitats gastronòmiques d’aquest producte.
Nandu Jubany, ha recollit el guardó de la mà de l’alcaldessa del municipi, M. Teresa Ferrés, i del Patró Major de la Confraria de Pescadors de Palamós, Francesc Benaiges, que li han lliurat en nom de la Comissió de la Marca de Garantia Gamba de Palamós.
Durant l’acte també s’ha fet entrega dels certificats de la Marca de Garantia Gamba de Palamós als darrers establiments que s’han certificat amb aquest distintiu. Concretament el restaurant de l’hotel La Malcontenta, l’empresa de restauració Restanova, i el mateix restaurant Can Jubany, de Calldetenes.
D’aquesta manera el xef Nandu Jubany se suma als germans Roca que també van rebre aquesta distinció l’any passat per al Celler de Can Roca, el millor restaurant del món.
La Comissió de la Marca de Garantia Gamba de Palamós també ha lliurat el distintiu identificatiu per aquelles empreses que ja compten amb la certificació i que d’aquesta manera se’ls acredita públicament amb un segell que posa en valor la qualitat de la gamba pescada a Palamós.
El lliurament de certificacions i dels distintius ha comptat amb la presència de representants de les prop de quaranta empreses que ja estan certificades amb la Marca de Garantia Gamba de Palamós i que es divideixen en barques de pesca del port de Palamós, el Mercat del Peix, l’Espai del Peix, de restaurants i tavernes, i de distribuïdors peixaters.
Acte previ a la segona Fira de la Gamba de Palamós
Aquest és l’acte previ a la segona Fira de la Gamba de Palamós que tindrà lloc demà dissabte 13 de juny i durant tot el dia, de les 11 a les 21 h, a la llotja del port palamosí. La Fira de la Gamba de Palamós té com a objectiu incentivar el coneixement d’aquest producte estrella del municipi, les diverses formes de cuinar o consumir la gamba i sobretot per fomentar la seva qualitat, certificada mitjançant la Marca de Garantia Gamba de Palamós.
D’aquesta manera es podran degustar tastets elaborats amb gamba que oferiran els restaurants i les tavernes participants. Entre aquests plats es podrà trobar: poma amb botifarra i Gamba de Palamós, pastís de peix i gambes de Palamós, Gamba de Palamós amb xocolata o el cucurutxo amb crema i Gamba de Palamós.
A banda de la llotja la fira també oferirà a l’exterior d’aquest espai una zona d’exposició i tast de productes necessaris per a l’elaboració de receptes amb gamba o bé que acompanyen aquests plats, com l’oli, l’arròs o el vi, destacant la presència de productes amb denominació d’origen Empordà.
L’oferta culinària global es complementarà, durant tot el dia, amb visites guiades a les barques de pesca del port palamosí, així com demostracions de cuina familiar i marinera a l’Espai del Peix. La segona edició de la Fira de la Gamba de Palamós es tancarà a partir de les 20 h amb un concert a càrrec del grup d’havaneres i cançó de taverna Els Cremats.
Aquesta fira monotemàtica que organitza l’Ajuntament de Palamós amb la col•laboració de la Confraria de Pescadors de Palamós i les entitats comercials i de la restauració del municipi, comptarà amb la participació de les empreses certificades amb la Marca de Garantia, dels elaboradors de productes que tenen com a ingredient principal la Gamba de Palamós i amb distribuïdors i peixaters especialitzats en la seva comercialització. La Fira de la Gamba de Palamós compta amb el suport de la Diputació de Girona i Ports de la Generalitat, i el patrocini d’Estrella Damm.
La Marca de Garantia Gamba de Palamós
La Marca de Garantia Gamba de Palamós permet assegurar que aquest producte arriba al consumidor amb el màxim nivell de qualitat. Precisament per aconseguir aquesta qualitat els pescadors apliquen mesures estrictes en la pesca de la Gamba de Palamós, en el seu tractament i manipulació, així com posteriorment en la seva distribució.
En aquest procés també cal comptar amb l’aplicació de les mesures necessàries en la seva correcta manipulació i distribució, que en fan posteriorment peixaters i restauradors.