El pròxim diumenge 8 de setembre, se celebra el tradicional romiatge comarcal al Santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc. Aquest romiatge i aplec, que la vila de Palamós va prometre de celebrar a perpetuïtat l’any 1652 a rel de la gran pesta que es va patir, està organitzat per l’Associació d’Amics de la Vall de Bell-lloc amb la col•laboració de l’Ajuntament de Palamós.
En aquesta ocasió la tradicional celebració tindrà com a element destacat la restitució a l’ermita de Bell-lloc de les tres rèpliques dels exvots que al segle XVIII es trobaven ubicats en aquest santuari. Aquest acte, que tindrà lloc a les 12.30 h, és organitzat per l’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós i comptarà amb la presència de l’alcaldessa de la vila, així com del director del Museu Marítim de Barcelona i dels representants de la seva secció de maquetisme naval, entitats responsables respectivament de la custodia i la reproducció d’aquestes models.
Els exvots de Bell-lloc
Un exvot és una ofrena que té per objectiu el compliment d’un vot o bé una mostra d’agraïment per un benefici rebut per part del poder diví. El fet que l’ermita de Bell-lloc estigui situada dins el terme municipal de Palamós va propiciar que mariners i pescadors de la vila hi dipositessin ofrenes en compliment d’una promesa que els permetés superar situacions de perill, com ara naufragis, tempestes, captiveris o batalles.
En un inventari de l’ermita del 1828 es van documentar diversos exvots, que van ser lliurar l’any 1937 al Museu Marítim de Barcelona per part del Sindicat Marítim de Palamós perquè en tingués cura durant la Guerra Civil espanyola per evitar-ne la seva destrucció.
Entre l’any 2012 i el 2013, els tres exvots han estat reproduïts voluntàriament per membres de l’Associació d’Amics del Museu Marítim de Barcelona per tal de retornar-los al seu emplaçament originari i així deixar testimoni de les creences i les devocions de la gent de mar en temps passats.
Les rèpliques dels exvots realitzades són les d’una goleta de velatxo i la d’un bergantí del segle XVIII, i la d’una fragata de guerra del segle XIX.
Programa d’actes
A banda d’aquest acte el programa festiu de l’aplec comarcal al Santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc comptarà també amb l’audició de sardanes que realitzarà la cobla Baix Empordà que s’iniciarà a les 11.30 h. a les 13 h un cop finalitzat l’acte de restitució dels exvots tindrà lloc la missa amb la tradicional lectura del vot de vila a càrrec de l’alcaldessa de Palamós.
Els actes del matí es tancaran amb el tradicional dinar de germanor que es celebrarà a les 14 h. Les persones interessades a poder prendre part del dinar poden reservar el menú preparat per a l’ocasió i amb el preu de 15 €, trucant als telèfons 972 600 932 o bé 649 203 107.
La celebració de diumenge a Bell-lloc finalitzarà a partir de les 17 h amb el comiat a la Verge i el “Cant dels Adéus”.
Vot de vila
El dia 3 de setembre de 1652, el Consell General de la Universitat de totes les persones de la vila de Palamós, fora i a prop dels murs de la vila, va fer el vot solemne, la promesa, de pelegrinar anualment a aquesta església.
Palamós va ser una de les viles on més incidència va tenir l’epidèmia de pesta de mitjans del segle XVII. Els Jurats al capdavant de la vila en aquell moment, a banda de veure’s obligats a demanar auxili a les institucions superiors per a sufragar les pèrdues humanes i els danys materials, varen cercar el remei demanant als patrons de les ermites veïnes la seva intercessió. Així fou com l’any 1652, Palamós va fet el vot solemne de pelegrinar anualment a l’ermita de Bell-lloc si la pesta cessava.
La pesta va cessar, i a partir de l’any següent 1653, acordaren complir el vot en acció de gràcies. Malgrat que alguns anys per circumstàncies diverses el vot de vila no s’ha pogut renovar, la voluntat és la de continuar amb aquesta promesa que ja és tota una tradició.