El Servei d’Arxiu de Palamós recorda la història del Tren Petit amb motiu del 65è aniversari del seu darrer viatge

Aquest final del mes de febrer ha fet 65 anys que el Tren Petit, que unia Palamós amb Girona, va fer el seu darrer viatge. Va ser concretament el 29 de febrer de 1956, després de prop de 70 anys d’activitat.

Des del Servei d’Arxiu Municipal de Palamós es vol compartir aquesta efemèride amb la societat del municipi, i amb aquest objectiu s’ha compilat en un petit muntatge de vídeo, el record en imatges d’aquest mitjà de transport que va unir Palamós i altres municipis del Baix Empordà, amb la ciutat de Girona.

El vídeo porta com a títol “Paisatges evocats: El Tren Petit de Palamós, 1887-1956” i està disponible al lloc web del Servei d’Arxiu i al canal de Youtube de l’Ajuntament de Palamós.

El muntatge, de vuit minuts, és una pinzellada de la història d’un element que va formar part del paisatge de Palamós i del Baix Empordà. S’ha elaborat a partir d’imatges fotogràfiques del Servei d’Arxiu i de fragments de pel•lícules del fons Escoruela Vidal, i ha estat musicat expressament per Japan Records.

“L’enigma del Tren Petit”, per als escolars
Aquest petit muntatge, a banda de ser un document que rememora un element rellevant del passat de Palamós, forma part dels diferents documents que componen la proposta educativa “L’enigma del Tren Petit” que s’oferirà als centres educatius de Palamós aquesta primavera.

L’activitat està destinada concretament a alumnes del cicle superior de primària de tots els centres escolars del municipi i vol donar a conèixer la història del Tren Petit de Palamós mentre apropa els alumnes als documents històrics dels arxius. Es tracta d’una adaptació per a Palamós del projecte elaborat l’any 2019 pels arxivers del Baix Empordà amb el títol “L’enigma dels carrilets”.

El format d’aquesta activitat està inspirat en un “escape room” o joc d’escapada educatiu, consistent en la superació en grup, i dins un temps limitat, de cinc reptes o proves breus, articulades al voltant de la història del Tren Petit de Palamós.

Aquestes proves només poden ser superades a partir de la consulta de documentació d’arxiu formada per documents textuals, mapes, fotografies, audiovisuals o la memòria oral, així com del treball col•laboratiu entre els integrants de cada equip.

Prop de 70 anys d’activitat del Tren Petit
L’any 1884 es va constituir la societat “Tranvía del Bajo Ampurdán” amb un capital social d’un milió de pessetes, amb els quals es va iniciar la construcció d’aquesta infraestructura ferroviària.

La inauguració de la línia va tenir lloc el 23 de març de 1887 establint un recorregut inicial que passava pels següents municipis: Palamós, Sant Joan de Palamós, Vall-llobrega, Mont-ras, Palafrugell, Llofriu, Torrent, Sant Climent, Vulpellac, La Bisbal, Corçà, La Pera-Púbol-Rupià, Flaçà i, més tard, la via es va allargar fins a Girona.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat