El Servei d’Arxiu Municipal de Palamós atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2019-2020

Ahir dijous 23 de juliol, coincidint amb la celebració de la diada del Sant Jordi d’estiu, l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós va realitzar l’acte de lliurament del Premi de Recerca Vila de Palamós 2019-2020, ajornat el passat 23 d’abril a causa de la situació d’emergència sanitària.

L’acte va tenir lloc a les 20 h a la Capella del Carme, amb la presència de l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, la regidora de Patrimoni, Maria Puig, una representació del jurat del Premi, els joves estudiants i els seus acompanyants, i els representants dels centres de secundària de Palamós.

Enguany el jurat ha valorat un total de cinc treballs presentats a la convocatòria 2019-2020 del Premi, elaborats per estudiants de Palamós i Calonge que han cursat el batxillerat a l’Institut de Palamós, a l’Escola Vedruna de Palamós, i a l’Institut Puig Cargol de Calonge.

Els dos treballs guanyadors
I si fem el primer pas? Una mirada al passat per avançar cap al futur, d’Aina Calafell Bailín, de l’Escola Vedruna de Palamós. Un treball del qual el jurat va destacar la seva compleció i la seva originalitat. El fet de ser un projecte amb interès social, que busca la implicació de la població en la configuració de com ha de ser una obra pública. Un treball que posa en valor el personatge palamosí de Martí Montaner, que busca la sostenibilitat del paisatge urbà, i que mostra la preocupació per l’ecologia i el canvi climàtic.

Noves companyies. Espècies invasores i vespa asiàtica, de Marc Aguilera Pagès, de l’Escola Vedruna de Palamós. El jurat va destacar d’aquest treball el seu interès general, amb objectius i hipòtesis clares i realistes. Un treball amb unes entrevistes molt ben integrades en el text, no complementàries. Ben redactat, ben organitzat, ben cuidat estèticament, molt clar i rigorós, que mostra un procés d’aprenentatge, amb ús de bones fonts d’informació. Un treball amb una metodologia bona i la concreció d’un problema, el de les espècies invasores, que cada vegada és més creixent.

Els treballs candidats tracten temàtiques tan diverses com la preparació de rutes turístiques de caire històric pel municipi, l’elaboració d’un projecte de remodelació d’una plaça de Palamós amb l’anàlisi també d’altres places, l’estudi de les espècies invasores al nostre territori, centrat en la vespa asiàtica, un estudi de la salinitat a la badia de Palamós, o la creació d’un centre artístic en un edifici de Palamós plantejat com espai cultural.

Presentació de l’edició impresa del treball guanyador 2018-2019
També ahir dijous, en la celebració del mateix acte es va presentar l’edició impresa del resum del treball guanyador del Premi de Recerca convocatòria 2018-2019 amb títol Quant mesura la costa catalana? Anàlisi de la teoria fractal, de Júlia Martí Llobet.

Aquest resum, en forma de quadern, es va publicar en suport digital l’abril passat, per Sant Jordi com és habitual, i està disponible en línia des d’aquelles dates, restava pendent fer la presentació pública de l’edició impresa en paper que sempre coincideix amb el lliurament del Premi de Recerca, el qual s’ha ajornat fins aquest 23 de juliol a causa de la situació generada per la pandèmia de la COVID-19.

Una iniciativa que incentiva l’estudi de l’àmbit local
El Premi de Recerca Vila de Palamós és un projecte de foment de la recerca entre els joves de la realitat present i històrica de Palamós, que organitza el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós des de l’any 2000.

El Premi, juntament amb la beca Cooperativa La Equitativa, recorda el compromís de l’Ajuntament de Palamós amb l’antiga entitat cooperativa d’impulsar i promoure el coneixement de Palamós entre la ciutadania.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat