El Servei d’Arxiu Municipal de Palamós celebra el Dia Internacional dels Arxius amb una immersió documental al Palamós de 1912

“Retrat del Palamós de 1912 a través dels documents del Servei d’Arxiu”, és la proposta que oferirà el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós, en el marc del Dia Internacional dels Arxius, que se celebrarà a la seu de l’arxiu, a Casa Montaner, el divendres 8 de juny, a les 20 h del vespre.

EL PALAMÓS DE FA CENT ANYS
Aquesta activitat, mitjançant la qual es contribueix a preservar la memòria social col•lectiva i el valor dels documents d’arxiu, permetrà fer una immersió a través de testimonis documentals de l’època, que aproparà els visitants al dia a dia i, també, als esdeveniments més importants d’aquell Palamós de fa cent anys.

A més, també s’oferirà una mostra de documents de 1912 entre els quals cal ressaltar, els plànols originals del que fou el Teatre Carmen, que precisament s’inaugurà el desembre de 1912 i que en aquell moment va ser el segon teatre més important de la demarcació de Girona.

Amb aquesta activitat el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós participa en les accions encaminades a conscienciar la societat de la necessitat de preservar els arxius públics i privats, i de facilitar-ne l’accés. Aquesta proposta també permet donar a conèixer al gran públic documents que sovint són únics, extraordinaris o rars, i que es conserven en les institucions d’arxiu.

Amb aquest objectiu, i durant la setmana del 4 al 10 de juny, els arxius de Catalunya han programat més de 90 activitats per descobrir o aprendre més sobre els arxius, sobre els fons documentals que s’hi conserven i per donar a conèixer la tasca dels professionals que en tenen cura.

DIA INTERNACIONAL DELS ARXIUS
La celebració d’aquesta diada entre els arxius catalans data de l’any 2004 quan durant el Congrés Internacional d’Arxius, a Viena, els seus 2000 participants van adoptar una resolució demanant a l’ONU de crear un Dia Internacional dels Arxius.

Aquesta proposta seguia la iniciativa d’alguns països que, des de ja feia temps, organitzaven les seves diades nacionals d’arxius amb l’objectiu de despertar la consciència del públic i dels responsables polítics sobre la importància dels arxius. La data escollida com a Dia Internacional dels Arxius és el 9 de juny, en commemoració de la creació, el 9 juny 1948, del Consell Internacional d’Arxius, sota els auspicis de la UNESCO.

L’any passat, el 10 de novembre de 2011, la UNESCO va adoptar, durant la Conferència General a Paris, la Declaració Universal sobre els Arxius. Aquest document és una expressió concisa de la importància dels arxius en la societat moderna. Remarca el paper fonamental que exerceixen en la transparència administrativa, en la responsabilitat democràtica i en la preservació de la memòria social col•lectiva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat