El Servei d’Arxiu Municipal de Palamós commemora el Dia Internacional dels Arxius amb una mostra dels programes de Festa Major de Palamós de 1911 a 1950

El Servei d’Arxiu Municipal de Palamós se suma a la commemoració del Dia Internacional dels Arxius amb una iniciativa que posa en valor els fons documentals de Palamós organitzant, pel proper dissabte 8 de juny, l’activitat La Festa Major a l’Arxiu.

L’esdeveniment consisteix en una mostra de documentació de Palamós, programes originals de la Festa Major de 1911 a 1950, que es complementarà amb una projecció d’imatges històriques i contemporànies de la Festa Major. Aquest acte tindrà lloc a la seu del Servei d’Arxiu, a la Casa Montaner (plaça dels Països Catalans), a les dotze del migdia.

Aquests documents han estat digitalitzats pel Servei d’Arxiu amb l’objectiu de donar a conèixer una tipologia documental que té un notable interès gràfic i social, i que reflecteix com s’ha viscut la Festa Major a la nostra vila durant la primera meitat del s. XX. Molts d’aquests documents han estat cedits per particulars i ara seran consultables al punt d’interès del Servei d’Arxiu dins del web de l’Ajuntament de Palamós http://www.palamos.cat.

Amb aquesta mostra el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós participa en les accions encaminades a conscienciar la societat de la necessitat de preservar els arxius públics i privats, i de facilitar-ne l’accés. Així com exposar al gran públic documents que sovint són únics, extraordinaris o rars, i que es conserven en les institucions d’arxiu.

La col•lecció de programes de Festa Major que custodia el Servei d’Arxiu és incompleta i amb aquesta iniciativa també es vol donar l’oportunitat a particulars que guardin programes de Festa Major antics a cedir-los per a la seva digitalització amb la finalitat de poder completar-ne la sèrie i posar-la a disposició de la ciutadania a través del web municipal.

Dia Internacional dels Arxius
El 9 de juny és el Dia Internacional dels Arxius, en commemoració de la creació, el 9 juny 1948, del Consell Internacional d’Arxius, sota els auspicis de la UNESCO.

La celebració d’aquesta diada entre els arxius catalans és, però, més recent. El 2004, durant el Congrés Internacional d’Arxius, a Viena, els seus 2000 participants van adoptar una resolució demanant a l’ONU per crear un Dia Internacional dels Arxius. Aquesta proposta seguia la iniciativa d’alguns països que, des de ja feia temps, organitzaven les seves diades nacionals d’arxius amb l’objectiu de despertar la consciència del públic i dels responsables polítics sobre la importància dels arxius.

Des de llavors els professionals dels arxius estan treballant per tal que el dia 9 de juny es conegui i es doni suport als arxius i a la professió d’arxiver. Per això durant la setmana del 3 al 9 de juny els arxius de Catalunya programen diverses activitats per descobrir o aprendre més sobre els arxius, sobre els fons documentals que s’hi conserven i per donar a conèixer la tasca dels professionals que en tenen cura.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat