El servei de socorrisme a les platges de Palamós realitza més d’un miler d’intervencions i assistències durant els mesos centrals d’estiu

Les platges de Palamós han registrat, des de mitjan juny i fins dissabte passat 31 d’agost, un global de 1.113 intervencions i assistències realitzades pels socorristes a usuaris d’aquests espais litorals.

Els serveis que han estat més habituals són els relacionats amb les atencions per picades de medusa o peix aranya, així com per ferides lleus (petits talls o cops) i que en global sumen prop d’un miler. Molt per sota hi ha altres tipus d’assistència com les vinculades a traumatismes o contusions, cops de calor o reaccions al·lèrgiques, que entre totes superen lleument el centenar.

També s’han registrat dos rescats de banyistes i disset evacuacions amb ambulància, les més greus relacionades amb una aturada cardiorespiratòria que es va produir a la platja Gran, i en un altre cas, per un ferit greu a causa d’una caiguda a les roques, a la zona de La Fosca. En ambdós casos i un cop estabilitzats, va ser necessari el seu trasllat a l’hospital Josep Trueta, i Vall d’Hebron, respectivament.

Durant aquests mesos d’estiu els socorristes també han fet una destacada tasca de prevenció entre els usuaris, advertint possibles situacions de risc per evitar accidents. D’aquesta manera s’han dut a terme més de 4.700 accions vinculades a corregir comportaments inadequats dels usuaris, com banyar-se amb bandera vermella (1.141 cops), accedir amb embarcació sense motor dins la zona abalisada (1.846); o bé, advertint a usuari que estan situats o accedeixen a zona perillosa, a causa de corrents o onatge, proximitat a les roques o d’embarcacions (759).

El servei de socorrisme a les platges de Palamós

Totes les platges de Palamós disposen de servei de socorrisme (Gran de Palamós, La Fosca, Castell i el Morro del Vedell), format per un global de dotze socorristes aquàtics, dues persones de suport (bany assistit) i un coordinador, tots ells integrats dins l’empresa adjudicatària d’aquest servei, Marsave Mallorca.

També es disposa d’un vehicle de coordinació i dues embarcacions de suport, un forabord i una moto aquàtica, mitjançant les quals es realitzen els rescats a l’aigua, així com les vigilàncies pel litoral del municipi.

Durant la temporada alta (de l’1 de juliol a l’1 de setembre), coincidint amb el període de màxima ocupació al municipi, l’horari del servei de vigilància a la platja Gran i a La Fosca és de deu hores (de 10 a 20 h). Durant la temporada baixa (juny i setembre), el servei és de vuit hores (d’11 a 19 h), a totes les platges (Gran de Palamós, La Fosca i Castell) excepte la del Morro del Vedell, on en aquest període ja no es presta el servei.

Cal destacar les hores de dedicació exclusives de bany assistit per a persones amb mobilitat reduïda, que durant la temporada alta es realitza cada dia d’11 a 19 h, a la platja Gran de Palamós, destinant dues persones a la realització i acompanyament d’aquest servei. A la platja de La Fosca aquest servei té lloc durant tot l’estiu sota disponibilitat del servei. L’activitat de bany assistit compta amb cadires amfíbies i armilles de flotació per als seus usuaris.

Altres serveis per a persones amb mobilitat reduïda

A més, tant a la platja Gran com a La Fosca s’ubiquen “Línies de vida”, el sistema de corda ancorada amb boies que facilita l’entrada i sortida de l’aigua de persones grans o amb mobilitat reduïda.

En el cas de la platja Gran de Palamós també s’inclou una barana situada dins l’aigua, que connecta aquest espai de bany amb la primera línia de sorra de la platja Gran, per tal que aquelles persones que necessiten un suport per entrar i sortir de l’aigua puguin salvar el desnivell de la sorra i sortir de l’aigua amb més facilitat.

Ambdues platges també disposen de zones d’ombra ubicades al costat del mòdul de socorrisme, i des d’aquest estiu es destaca la instal·lació a la platja Gran de Palamós, d’un sistema autònom per a l’accés a l’aigua per a persones amb problemes de mobilitat, que és pioner a tot l’Estat.

Es tracta d’una plataforma ubicada dins l’aigua, connectada a la platja per una passera i dotada d’una cadira elevadora hidràulica, amb capacitat de fins a 120 kg i funcionament amb bateries, que facilita l’entrada i sortida de l’aigua de persones amb problemes de mobilitat, de manera autònoma, còmoda i segura.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

05/09/2024

Relacionades per entitat