El Tren Petit de Palamós arriba a les escoles de la mà de l’activitat “L’enigma del Tren Petit”, elaborada pel Servei d’Arxiu Municipal de Palamós

El Servei Municipal d’Arxiu de Palamós ha donat a conèixer aquesta setmana la història del Tren Petit a un total de 255 alumnes de les escoles del municipi, mitjançant l’activitat educativa “L’enigma del Tren Petit”.

Aquest projecte té per objectiu donar a conèixer entre els estudiants un element patrimonial de Palamós del qual pràcticament no en queden restes materials, alhora que es fa una immersió en les fonts documentals que es conserven als arxius i a les tasques de preservació del patrimoni documental local.

L’activitat, que s’ha dut a terme durant aquesta setmana en els cursos de 5è i 6è de primària i 1r d’ESO dels centres escolars de Palamós, està inspirada en un “escape room” o joc d’escapada educatiu, consistent en la superació en grup, dins d’un temps limitat, de cinc reptes o proves breus, articulades a l’entorn de la història del Tren Petit de Palamós. Aquestes proves només poden ser superades a partir de la consulta de documentació d’arxiu de diversa tipologia (textual, cartogràfica, fotogràfica, oral, audiovisual) i el treball col·laboratiu entre els integrants de cada equip. La resolució de cada prova permet als alumnes obtenir un número d’un cadenat de cinc xifres, que obre una maleta antiga on es guarda el premi final.

La resolució de l’enigma es desenvolupa amb recursos materials que manipulen els alumnes i amb recursos audiovisuals disponibles en línia. I es planteja sense donar informació prèvia als alumnes per tal que siguin ells mateixos qui descobrissin que l’objecte de l’enigma és el Tren Petit.

L’activitat ha estat elaborada pel Servei d’Arxiu Municipal de Palamós a partir de la idea original “L’enigma dels carrilets” concebuda pel grup d’Arxivers del Baix Empordà.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp