Aquest proper dimecres 25 de febrer es durà a terme la lliçó inaugural del curs acadèmic 2014-2015 de la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona–Ajuntament de Palamós) amb la conferència “Turisme i desenvolupament local en ciutats portuàries: oportunitats i reptes de futur”, que realitzarà José Antonio Donaire, professor de la Facultat de Turisme de la UdG i director de l’Institut Superior d’Estudis Turístics.
Aquest acte ja s’havia programat per al passat mes de desembre, però un problema d’agenda de darrera hora del conferenciant va motivar que finalment la lliçó inaugural es posposés per a aquest mes de febrer.
La lliçó inaugural
La conferència del professor Donaire s’iniciarà a partir de les 20 h, al Museu de la Pesca, i s’adreça en especial als agents econòmics i socials del territori, així com els responsables tècnics i polítics dels ajuntaments que conformen la Costa Brava. A l’acte es debatrà sobre els canvis en els models de desenvolupament en el marc d’una transformació dels perfils dels visitants i del mercat turístic, i sobre les possibles direccions que poden prendre els municipis per posicionar-se en aquests mercats de forma competitiva a partir de diferents exemples.
Enguany la Càtedra d’Estudis Marítims ha encetat el seu catorzè any des que l’any 2000 es va crear a Palamós com una extensió de la Universitat de Girona al territori per fomentar i divulgar la recerca, estenent i articulant pel conjunt de les comarques catalanes tot tipus d’activitats universitàries, i en aquest cas, relacionades amb temes marítims.
La posada en funcionament de la Càtedra recollia la voluntat de potenciar una llarga sèrie d’activitats de col•laboració que d’ençà el 1993 s’han dut a terme entre la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Palamós, a través del Museu de la Pesca, en l’àmbit de l’activitat marítima de la Costa Brava.
En les conferències inaugurals realitzades durant aquests anys han participat científics de disciplines molt variades, tot constatant l’interès de la Càtedra per abordar la realitat del litoral des de diferents perspectives: biologia, ecologia, economia, geografia, història o gastronomia.
Aquesta tasca científica va ser reconeguda el 2012 amb la “Gamba d’Or”, distinció atorgada per l’Associació de Restaurants de la Badia El Plat Blau.