L’Àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Palamós programa avui dia 22 i el proper dimarts 29 de setembre, dues sessions formatives adreçades a la vintena de persones inscrites enguany com a Voluntariat Educatiu i amb l’objectiu de formar-los amb les eines i les estratègies necessàries perquè puguin fer l’acompanyament als nens i nenes del municipi amb risc educatiu.
Amb la realització d’aquest curs que té lloc a l’Aula d’aprenentatge de les 16.30 a les 19.30 h, es pretén millorar les seves competències pedagògiques en general. La formació que s’imparteix ha estat dissenyada expressament per a ells, a partir de les demandes que van fer els mateixos voluntaris durant el curs 2014-2015, coincidint amb la primera edició del projecte. D’aquesta manera es treballen aspectes com els processos d’ensenyament-aprenentatge, les competències bàsiques, l’acompanyament, la gestió del temps i del clima emocional, o bé les estratègies didàctiques.
A més, aquesta formació, respon al compromís que assumeix l’Ajuntament de Palamós amb els voluntaris per a cada curs, i recollit en la Carta de Drets i Deures dels Voluntaris. El curs és a càrrec de l’Associació de Mestres “Rosa Sensat”, una entitat amb un llarg recorregut i prestigi en el món educatiu i encaminada a poder contribuir en la formació i millora pedagògica dels professionals de l’educació.
Segona edició del projecte Voluntariat Educatiu
La realització d’aquest curs té lloc just abans de la posada en marxa de la segona edició del projecte Voluntariat Educatiu que es durà a terme durant aquest curs escolar 2015-2016 i que s’iniciarà el proper mes d’octubre. Actualment hi ha una vintena de persones inscrites per a ser voluntaris/es en aquesta nova edició. Una xifra que de ben segur creixerà durant els propers dies amb la confirmació dels voluntaris procedents de la Universitat de Girona a través del conveni signat amb la seva Oficina de Cooperació.
Voluntaris/es per a ajudar a infants amb risc educatiu
El projecte permet en tot moment la incorporació de nous voluntaris. Les persones interessades en formar part d’aquest Voluntariat Educatiu es poden adreçar a l’Àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Palamós, ubicada a l’edifici de l’Aula d’Aprenentatge (carrer de la Riera 31), o bé al telèfon: 972 31 87 02.
L’objectiu del Voluntariat Educatiu és poder ajudar aquests infants amb risc educatiu amb els seus deures escolars i transmetre’ls valors de solidaritat i cooperació així com un referent que els faciliti superar la seva escolarització amb èxit.
El programa de Voluntariat Educatiu, aprovat pel Consell Escolar Municipal, s’ha elaborat des de l’Àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Palamós amb la col•laboració directa de les AMPA de totes les escoles del municipi: Vila-Romà, La Vila, La Salle, Vedruna i l’Institut Palamós, els mateixos centres educatius, el Nucli Impulsor del Projecte Educatiu de Ciutat i l’Ajuntament de Palamós en el marc del Projecte Palamós Ciutat Educadora i amb la participació de l’Àrea municipal d’Acció Social i Ciutadana.
L’èxit d’un projecte pioner
La primera edició d’aquest projecte realitzada el curs passat (2014-2015) va comptar amb un total de 33 voluntaris/es que van atendre 121 infants del municipi en situació de risc educatiu i que cursaven entre 2n de primària i 1r d’ESO. Aquella primera edició va finalitzar amb excel•lents resultats tant en l’àmbit acadèmic com emocional dels alumnes.
Els agents implicats en aquest projecte van confirmar el bon rendiment obtingut en una proposta educativa que esdevé pionera en el seu concepte transversal i de municipi. Els tutors d’aquests infants i joves van destacar que en la majoria dels casos es va comprovar la millora en el rendiment acadèmic dels alumnes obtingut amb el reforç escolar que els suposa el programa de Voluntariat Educatiu.
En la valoració feta es destaca un increment en la preparació dels exàmens per part d’aquests alumnes, i també en la regularitat de la realització dels deures així com una millora en la seva presentació. La bona valoració de la iniciativa també s’obté tant dels alumnes com dels voluntaris participants, que destacaven la bona connexió establerta en tots els grups. En aquest sentit cal fer esment de l’empatia aconseguida entre voluntari i alumne que permet també reforçar el vessant emocional d’aquests infants.