El web del Servei d’Arxiu de Palamós recull més de 200 imatges de l’aspecte dels edificis, equipaments i carrers del municipi després de la Guerra Civil

A partir d’avui divendres, 19 de juny, ja és consultable al web del Servei d’Arxiu Municipal de Palamós, el recull d’imatges “Viatge a Palamós i Sant Joan bombardejats”, mitjançant el qual es posen a disposició de la ciutadania més de 200 imatges de l’aspecte dels edificis, equipaments i carrers del municipi després de la Guerra Civil.

Es tracta d’imatges que formen part majoritàriament del fons de l’Ajuntament de Palamós, i també de la col•lecció Medir Perxés. La mostra es complementa amb una seixantena de fotografies actuals dels mateixos indrets que tenen com a objectiu poder ajudar a identificar edificis, espais, carrers i places.

Aquesta comparativa ha estat possible gràcies a la col•laboració de l’investigador local Pere Trijueque, Fill predilecte de la vila, el qual ha contextualitzat les fotografies a partir d’altres imatges, o de referències documentals històriques.

El conjunt ofereix una foto fixa de punts concrets de Palamós i Sant Joan, de fa 80 anys, després dels freqüents i intensos bombardeigs que van patir, i també d’espais, com el Puig del Molí de Vent amb la bateria de costa que va ser inutilitzada durant la retirada de les tropes republicanes, al final de la Guerra Civil.

Aquestes imatges formen part d’un reportatge que datat entre els anys 1939 i 1940, i és molt probable que obeïssin a la necessitat de documentar l’afectació dels edificis i equipaments públics i privats a fi de gestionar administrativament les ajudes de “Regiones devastadas”.

Amb tot, aquests documents fotogràfics permeten ara poder viatjar a aquells primers temps duríssims del municipi una vegada acabada la Guerra Civil, amb un 50 % dels edificis públics i particulars en estat de ruïna o amb afectacions. Totes les imatges es poden veure juntament amb la seva descripció i també descarregar.

Malauradament, després de 80 anys són pocs els edificis que s’han preservat en el temps. Alguns, com per exemple el Far, el Tinglado, la Casa Montaner, la Banca Ribera, la fàbrica Tauler, permeten reconèixer el municipi dessolat i revisitar-lo amb uns altres ulls.

El “Viatge a Palamós i Sant Joan bombardejats” que ha preparat l’Arxiu palamosí, s’inclou dins els actes culturals de la Festa Major de Palamós 2020 que s’inicia aquest cap de setmana, i ja està disponible en línia a: http://www.serveiarxiumunicipalpalamos.cat/consulta-de-documents/imatges/guerra-civil/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/07/2024

Relacionades per entitat