Els actes festius en honor a la Verge del Carme protagonistes del proper cap de setmana a Palamós

Aquest cap de setmana Palamós viurà immersa dins els actes de celebració de les festes de la Mare de Déu del Carme, patrona de la gent de la mar. Aquesta festa tradicional al municipi és organitzada per la Confraria de Pescadors de Palamós amb la col•laboració de l’Ajuntament de la vila.

Recordant la subhasta cantada
El programa d’actes s’obrirà demà divendres 14 de juliol, a les 19 h, al Museu de la Pesca on tindrà lloc la projecció d’una àmplia selecció d’imatges, moltes d’elles inèdites, per recordar l’antiga subhasta cantada del peix i les peixateries velles, gràcies a la qual es vol documentar i rememorar les escenes que formaven part d’aquell món actiu, atractiu i singular.

Amb l’ajuda de peixateres, majoristes, subhastadors i pescadors s’explicarà i es recordarà la forma en què es venia el peix a la subhasta de Palamós abans de la seva informatització, així com les antigues peixateries ubicades al carrer Major. La cantarella del subhastador, l’expectació dels peixaters, les esperances dels pescadors, o l’argot, gestos i postures pròpies de l’activitat seran presents en un acte dirigit a difondre la manera tradicional de comercialitzar i vendre els productes del mar.

Les activitats de demà divendres es tancaran amb un sopar de germanor que la Confraria de Pescadors de Palamós organitzarà a l’Espai del Peix, i que serà dedicat als mariners i la gent de la mar.

Els actes del programa festiu en honor a la Mare de Déu del Carme seguiran el dissabte 15 de juliol, a partir de les 19 h amb la inauguració, a la Casa del Mar (plaça de La Catifa), de l’exposició de treballs manuals i artesania realitzats per dones de pescadors palamosins. Aquesta exposició romandrà oberta al públic a la Casa del Mar fins al dia 23 de juliol, de 18.30 a 20.30 h.

Les activitats organitzades dissabte amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu del Carme seguiran a les 23 h, amb el tradicional gran ball de revetlla. Aquest acte es durà a terme a l’esplanada de la llotja i serà amenitzat enguany pel conjunt “Què Tal”.

Diumenge, dia central de la festa
El diumenge 16 de juliol l’activitat s’iniciarà a les 12 h del matí a l’església de Santa Maria del Mar de Palamós, on tindrà lloc la missa solemne en honor a l’Excelsa Patrona de la gent de la mar.

Tot seguit es durà a terme la processó que, amb l’acompanyament dels geganters i grallers de Palamós i la cobla Baix Empordà, conduirà la imatge de la Verge fins al port pesquer de Palamós on s’ubicarà a bord de l’embarcació La Puntaire, dedicada a la pesca d’arrossegament, i que enguany serà la barca portadora de la imatge de la Verge encapçalant la processó de la flota pesquera palamosina.

La processó marítima
L’acte central d’aquesta activitat festiva serà, un any més, la processó marítima, que enguany s’iniciarà a les 13 h.

La processó compta amb la participació de bona part de les barques de pesca del port de Palamós i d’altres embarcacions menors que en fan l’acompanyament. El recorregut marítim de les embarcacions arribarà fins a l’alçada de Platja d’Aro, pel Sud, i La Fosca i Castell, pel Nord.

La festa es tancarà diumenge a partir de les 19 h a l’esplanada de la llotja, amb el ball obert a tothom a càrrec de l’orquestra “Dolce Vita”.

Emissió per Catalunya del programa de televisió “País Km0”
La importància i tradició dels actes en honor a la Verge del Carme que tenen lloc cada any a Palamós, han estat motiu perquè la Xarxa de Televisions Locals hagi escollit el municipi per tal de realitzar en directe, a partir de les 18 h, i per tot Catalunya, el programa magazín “País Km0”.

L’equip del programa se situarà el diumenge vinent al port de la vila, al costat del Museu de la Pesca, on parlarà amb diversos protagonistes d’aquesta tradició a Palamós i amb connexions amb altres municipis costaners del litoral català.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp