Els municipis de l’Ametlla de Mar i Palamós inicien el procés per a poder-se agermanar

L’Ametlla de Mar (Baix Ebre) i Palamós (Baix Empordà) han iniciat els contactes per tal de poder formalitzar l’agermanament oficial dels dos municipis.

L’objectiu d’aquesta proposta és el d’oficialitzar una intensa i continua relació que des de fa molts anys tenen les dues poblacions i que es basen en vincles familiars, culturals i socials.

El passat dia 13 de maig l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, acompanyat del regidor de Cultura i Patrimoni, va viatjar a l’Ametlla de Mar on es va reunir amb l’alcalde, Jordi Gaseni, i els regidors de Cultura i d’Hisenda del municipi tarragoní, per exposar el propòsit d’aquesta iniciativa.

Els dos alcaldes van acordar en aquesta reunió començar a treballar per a fer possible aquest acord que es podria oficialitzar durant l’any 2017.

En aquest sentit s’ha previst que cada municipi creï la seva comissió tècnica d’agermanament, mitjançant les quals es posi en valor els punts en comú entre els dos municipis i es treballi de manera conjunta tots aquells aspectes que integraran el futur pacte d’agermanament.

Un cop aquestes comissions hagin establert els criteris i objectius que hauran de fomentar-se mitjançant aquest agermanament i després de consensuar el document del pacte per part dels dos municipis, es realitzarà l’aprovació definitiva de l’agermanament mitjançant l’acord dels respectius plens.

Pregó de Festa Major a càrrec de l’alcalde de l’Ametlla
En aquest camí que ara enceten els dos municipis l’Ajuntament de Palamós ha convidat l’alcalde de l’Ametlla de Mar, i en nom dels seus vilatans, perquè el proper dia 23 de juny enceti la Festa Major de Palamós llegint el pregó que donarà inici als actes festius.

En l’actualitat el municipi de Palamós està agermanat i des de 1995 amb la ciutat alemanya de Rheda-Wiedenbrück, mentre que l’Ametlla de Mar té pactes d’agermanament amb La Patuca (Hondures) l’abril de 1999, i Villeneuve de la Raho (França) des de l’octubre de 2007.

Intensa i continua relació entre els dos municipis
L’Ametlla de Mar i Palamós han tingut des de fa molts anys una estreta i continuada relació.

La condició de viles litorals amb una destacada activitat pesquera als respectius ports, va motivar que durant la primera meitat del segle XX fins als volts dels anys seixanta, diverses famílies de pescadors de l’Ametlla de Mar emigressin cap Palamós. Aquesta comunitat ja ha superat en molts casos la quarta generació i actualment conforma bona part del sector pesquer palamosí. Són moltes les famílies de Palamós que tenen un vincle directe o indirecte amb l’Ametlla de Mar i el mateix passa a la inversa.

Més de 40 anys dels primers contactes institucionals
La primera notícia dels contactes institucionals que posen de manifest els llaços d’amistat entre els municipis de Palamós i l’Ametlla de Mar sorgeix a principis de l’any 1975 arran de l’atorgament del nom de Palamós a un carrer del municipi de l’Ametlla de Mar.

El Ple de Palamós va agrair la distinció i va acordar dedicar un carrer del municipi de Palamós a la vila de l’Ametlla. La premsa de l’època també es fa ressò dels contactes entre aquests dos municipis i durant la celebració de la Festa Major de l’Ametlla de Mar d’aquell any va tenir lloc l’obertura simbòlica del carrer dedicat a Palamós per part dels alcaldes de les dues viles.

L’estiu de 1975 es materialitza la reciprocitat amb l’Ametlla pel que fa a denominació d’una via de Palamós amb el nom d’aquell municipi. El Ple de 29 de juliol de 1975 acorda donar el nom d’Ametlla de Mar a la via pública que existeix entre la plaça de la Catifa i el Far, en atenció al vincle que uneix ambdues poblacions.

Com va passar el febrer a l’Ametlla, es programen tot un conjunt d’actes que vesteixen el moment simbòlic d’atorgament del nom d’Ametlla de Mar a l’antiga carretera del Far. La celebració va tenir lloc el 13 i 14 de setembre amb la presència de l’alcalde de l’Ametlla de Mar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp