Els municipis de Palamós i l’Ametlla de Mar refermen definitivament els seus llaços d’amistat durant les festes de la Candelera

Avui dissabte 3 de febrer, els municipis de Palamós i l’Ametlla de Mar han oficialitzat de manera definitiva el seu pacte d’agermanament un cop s’ha realitzat l’acte solemne de signatura de l’acord, el darrer tràmit administratiu que restava per tancar aquest procés, que es va iniciar a finals de 2016.

L’acte s’ha dut a terme a les 11 h a l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, en el marc de la seva festa major dedicada a la verge de la Candelera, replicant d’aquesta manera la primera signatura d’aquest document que ja es va realitzar a Palamós el juny passat coincidint també amb la festa major.

Aquesta signatura s’ha realitzat després que, dilluns passat 29 de gener, el ple municipal de l’Ametlla de Mar aprovés l’agermanament de les dues viles, com ja va fer Palamós el 13 de juny de l’any passat.

L’oficialització del pacte amb la rúbrica del document d’agermanament, ha estat presidida pels alcaldes de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni; i l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, acompanyats del consistori de la Cala i dels regidors d’Organització, de Promoció Econòmica, i de Joventut, de l’Ajuntament de Palamós.

Els dos alcaldes han reiterat que aquest agermanament fa justícia a la història comuna viscuda durant tants anys entre els dos municipis litorals, de relació familiar, social, cultura i institucional, que arrenca durant la primera meitat del segle XX, quan es va iniciar l’emigració cap a Palamós de famílies de pescadors de l’Ametlla de Mar, que cercaven trobar els recursos necessaris que els permetessin assegurar un futur.

Els alcaldes també han esperonat les societats dels dos pobles ha implicar-se en el foment d’aquest agermanament. “Només vosaltres, els ciutadans de la Cala i de Palamós, les entitats, associacions i les empreses dels dos municipis, sereu el principal impuls d’aquest acord que els ajuntaments hem oficialitzat donant garantia al seu funcionament i continuïtat, però que sense la força de les societats respectives, no tindrà cap valor” va destacar l’alcalde de Palamós, Lluís Puig.

A partir d’ara els dos municipis volen treballar l’activitat de l’agermanament fomentant els contactes sovintejats, protagonitzats per la presència a les respectives viles i durant l’any de les entitats del municipi agermanat, potenciant d’aquesta manera el contacte entre el teixit social.

L’acte d’aquest matí s’ha complementat amb l’actuació de les colles geganteres de l’Ametlla de Mar i de Palamós, que amb cercavila han anat plegades des de l’Ajuntament i fins a l’envelat del port, on les dues colles han realitzat diversos balls. En aquest espai també s’han dut a terme els parlaments dels dos alcaldes amb motiu de l’agermanament.

Els actes amb motiu de la signatura de l’acord d’agermanament s’han tancat amb un dinar de germanor realitzat a la llotja del port de l’Ametlla de Mar.

Intensa i continua relació entre els dos municipis
L’Ametlla de Mar i Palamós han tingut des de fa molts anys una estreta i continuada relació.

La condició de viles litorals amb una destacada activitat pesquera als respectius ports, va motivar que durant la primera meitat del segle XX fins als volts dels anys seixanta, diverses famílies de pescadors de l’Ametlla de Mar emigressin cap Palamós.

Aquesta comunitat ja ha superat en molts casos la quarta generació i actualment conforma bona part del sector pesquer palamosí. Són moltes les famílies de Palamós que tenen un vincle directe o indirecte amb l’Ametlla de Mar i el mateix passa a la inversa.

Més de 40 anys dels primers contactes institucionals
La primera notícia dels contactes institucionals que posen de manifest els llaços d’amistat entre els municipis de Palamós i l’Ametlla de Mar sorgeix a principis de l’any 1975 arran de l’atorgament del nom de Palamós a un carrer del municipi de l’Ametlla de Mar.

L’estiu de 1975 es materialitza la reciprocitat amb l’Ametlla pel que fa a denominació d’una via de Palamós amb el nom d’aquell municipi. El Ple de 29 de juliol de 1975 acorda donar el nom d’Ametlla de Mar a la via pública que existeix entre la plaça de la Catifa i el Far.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

20/02/2024

Relacionades per entitat