Els xefs Albert Sastregener, Quim Casellas i Pep Nogué faran una demostració de cuina en directe a la Fira de la Gamba de Palamós

La Diputació de Girona ha acollit, aquest dijous, la presentació de la 4a edició de la Fira de la Gamba de Palamós, que es farà el dissabte 10 de juny al municipi gironí. L’acte ha comptat amb l’assistència del diputat d’Esports de la Diputació de Girona, Carles Salgas; l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, i el patró major de la Confraria de Pescadors de Palamós, Toni Albalat.

Lluís Puig, alcalde de Palamós, ha explicat que «la Fira de la Gamba de Palamós, que es podrà visitar de les 11 h a les 22 h, al port, té com a objectiu incentivar el coneixement del producte estrella del municipi, les diverses formes de cuinar-lo i, sobretot, fomentar-ne la qualitat certificada mitjançant la Marca de Garantia Gamba de Palamós, que assegura que la gamba que arriba al client té la màxima qualitat».

Carles Salgas, diputat d’Esports de la Diputació, ha remarcat que «la Marca de Garantia, que es va adherir recentment al segell de qualitat agroalimentària Girona Excel•lent de la Diputació de Girona, garanteix la protecció de l’espècie i els caladors; assegura el compromís amb els pescadors, peixaters i restauradors; manté l’excel•lència del producte, i, en garanteix la frescor, el sabor i l’origen».

La mostra, de caràcter monotemàtic, compta amb la participació d’empreses certificades amb la Marca de Garantia, dels elaboradors de productes que tenen com a ingredient principal la gamba de Palamós i amb distribuïdors i peixaters especialitzats a comercialitzar-la. Durant la Fira es podran fer degustacions elaborades amb gamba de nou establiments participants (entre restaurants i tavernes), que es complementaran amb visites guiades a les barques de pesca del port de Palamós, entre d’altres. També es podrà tastar el producte estrella de la jornada: la gamba de Palamós, que cuinaran membres de la Confraria de Pescadors de Palamós. A banda, també s’oferirà una zona d’exposició i tast de productes necessaris per a l’elaboració de receptes amb gamba o bé que acompanyen aquests plats, com l’oli, l’arròs o el vi.

Ambaixador de la Gamba de Palamós 2017
L’organització de la mostra ha decidit nomenar Ambaixador de la Gamba de Palamós 2017 el xef del restaurant Bo.TiC de Corçà i estrella Michelin des del 2010, Albert Sastregener, que també serà un dels protagonistes el mateix dia de la Fira, capitanejant una de les demostracions de cuina a l’Espai del Peix. El lliurament del distintiu com a ambaixador es farà el dimecres 7 de juny, a partir de les 19 h, al mateix Espai del Peix.

Sastregener s’uneix a la llista d’il•lustres cuiners que des del primer dia han confiat en la gamba de Palamós com a producte estrella de les seves cuines i que, des de la primera edició de la Fira, s’han reconegut com a ambaixadors. Els anteriors ambaixadors van ser els germans Roca, d’El Celler de Can Roca; el xef Nandu Jubany, i Quim Casellas, del restaurant Casamar de Llafranc, tots tres també reconeguts amb estrelles Michelin.

Demostracions de cuina de primer nivell
Un dels factors que demostren la consolidació de la Fira, més enllà de la massiva afluència de públic (el 2016 es van vendre més de 15.000 tiquets per a les degustacions), és l’aposta de cuiners de prestigi per fer demostracions de cuina en directe i durant la Fira. A més del showcooking del xef del Bo.TiC i ambaixador del 2017, aquesta 4a edició comptarà també amb la participació del xef Quim Casellas, del Casamar de Llafranch, i del cuiner i assessor gastronòmic Pep Nogué. Aquest últim participa a la mostra vinculat al segell de qualitat agroalimentària del Girona Excel•lent de la Diputació de Girona, i també serà el protagonista d’un programa de ràdio que s’emetrà a partir de les 9.30 h.

Més novetats en la 4a Fira de la Gamba de Palamós
A més de l’aposta de tres cuiners de renom per cuinar en directe a la Fira, aquest 2017 hi ha altres novetats enfocades a continuar amb la consolidació de la mostra. D’aquesta manera, els peixaters, a més de vendre gamba de Palamós al Mercat de la Llotja, agafaran més protagonisme amb la seva participació a les visites guiades a les instal•lacions de la subhasta del peix.

En aquest espai, un pescador en actiu acompanyarà els visitants, amb l’objectiu que rebin informació de primera mà sobre el treball que es fa al voltant del producte. Aquesta iniciativa és gràcies al Pla de Gestió de la Gamba de Palamós, un pla pioner i referent en l’autogestió de la pesca a tota la Mediterrània. Les visites es faran a les 12.30 h i a les 18.30 h, prèvia inscripció al punt d’informació de la Fira. A més, els peixaters donaran amb cada compra de gamba un material editat, amb consells sobre la conservació del producte, més una recepta de fideus a la cassola amb gamba de Palamós elaborada des de l’Espai del Peix.

En aquesta 4a edició, amb la voluntat de difondre la feina per conservar l’espècie que es fa a Palamós, es torna a organitzar una jornada tècnica sobre la gestió de la pesca de la gamba. L’activitat es farà el mateix dissabte 10 de juny a l’equipament municipal de la Capella del Carme. Finalment, la Fira també experimentarà un canvi en el seu aspecte i espai, i s’ampliarà la zona de degustacions. Aquests canvis estan pensats per fer més agradable l’estada de visitants i participants.

Aquesta Fira monotemàtica que organitza l’Ajuntament de Palamós amb la col•laboració de la Confraria de Pescadors de Palamós i les entitats comercials i de la restauració del municipi comptarà amb la participació de les empreses certificades amb la Marca de Garantia, dels elaboradors de productes que tenen com a ingredient principal la gamba de Palamós i amb distribuïdors i peixaters especialitzats a comercialitzar-la. La Fira de la Gamba de Palamós compta amb el suport de la Diputació de Girona i Ports de la Generalitat, i amb el patrocini d’Estrella Damm.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat