L’equipament de l’Espai del Peix, a Palamós, ha acollit aquest matí l’acte de lliurament de diplomes als onze joves de 16 a 24 anys que durant tres mesos han rebut formació pràctica i teòrica en l’àmbit de la restauració especialitzada en productes de mar, i dins el marc del Projecte “Fórmula Jove”.
Aquest acte ha estat presidit per l’alcaldessa de Palamós, M. Teresa Ferrés; i del director general de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, Toni Reig; hi ha comptat amb la presència de la regidora de Joventut i Ensenyament de l’Ajuntament de Palamós, Raquel Gallego; la coordinadora territorial de Joventut a Girona, Anna Prior, el conseller de Joventut del Consell Comarcal del Baix Empordà, Carles Salgas, i el president de la Fundació Oscobe, Salvador Ferran.
El programa “Fórmula Jove”, impulsat per la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família en col•laboració, a Palamós, amb les àrees municipals de Joventut, Ensenyament, Acció Social i Promoció Econòmica, està dirigit a joves de diferents orígens que van acabar els seus estudis d’ESO, però que no van continuar estudiant i que no han trobat feina. L’objectiu del projecte és incrementar i millorar les oportunitats formatives i sociolaborals de les persones joves amb poca qualificació que ni estudien ni treballen, alguns dels quals han patit fracàs escolar i, d’altres, són a l’atur des de fa temps.
Els 11 joves, sis noies i cinc nois, han cursat un total de 185 hores, entre teoria i pràctiques, a càrrec de professors de la fundació social Oscobe. Els continguts han inclòs el coneixement de l’entorn i la inserció laboral, la formació en un ofici com a ajudants de cambrer especialitzats en productes del mar vitivinícola i les pràctiques a restaurants. A més a més, s’han fet tutories individualitzades.
La formació teòrica s’ha realitzat a l’espai polivalent de Mas Guàrdies, mentre que la pràctica s’ha dut a terme a l’Espai del Peix, ambdós a Palamós. El curs impartit s’ha centrat en la seguretat i higiene en el treball (manipulació d’aliments), l’atenció al client (la comunicació), el turisme i la restauració (mobiliari), el servei de menjador (plats típics de peix i marisc) i les begudes i cafeteria.
La part final del curs ha inclòs pràctiques professionals a set restaurants i hotels de Palamós que s’han interessat a acollir els participants al curs: restaurant Maria de Cadaqués, restaurant Ca l’Amadeu, restaurant Can Quel, restaurant Can Paco, restaurant el Pla, restaurant la Catifa, i hotel Trias.
D’aquesta manera, el “Fórmula Jove” facilita a aquests joves la transició escola-treball, incrementant les oportunitats formatives i sociolaborals dels joves amb poca qualificació, ja que són el col•lectiu que actualment més pateix la situació econòmica i laboral actual.
L’objectiu és que els joves puguin trobar una ocupació en les empreses on han fet les pràctiques, en altres llocs del sector de la restauració, o bé que reprenguin l’itinerari formatiu que van abandonar.
El projecte dut a terme a Palamós és el tercer que ha tingut lloc a les comarques de Girona, després dels que es van fer a Castelló d’Empúries el curs 2011-2012, i a La Jonquera el curs passat, ambdós també centrats en l’àmbit de la restauració. A tot Catalunya, un total de 262 joves han pres part del programa “Fórmula Jove”.