Es posa en marxa un any més el programa d’actuació davant el període de nidificació dels gavians

L’Ajuntament de Palamós ha posat en marxa, un any més, el programa d’actuació davant el període de nidificació dels gavians.

Mitjançant l’Àrea municipal de Medi Ambient es coordinarà la retirada de nius de les dependències municipals, i s’informarà els veïns que també requereixin aquest servei, assessorant-los amb recomanacions de com actuar davant aquestes aus en el cas de tenir nius a l’immoble.

Mesures que cal aplicar en propietats privades
L’Àrea de Medi Ambient divulgarà mitjançant les xarxes socials municipals, els consells que cal aplicar en propietats privades en prevenció a la possible nidificació de gavians o bé quan ja s’hagin detectat els nius.

Entre les mesures que s’aconsellen es destaquen: revisar els terrats, les terrasses i els balcons dels immobles per tal de localitzar i obstaculitzar tots aquells llocs favorables per a la nidificació dels gavians i evitar així que puguin fer niu.

En el cas que els gavians ja hagin fet el niu, cal treure els ous i netejar el lloc on l’han fet per tal de fer fora els adults. És important de fer-ho abans que neixin els polls, ja que aleshores es tornen molt més agressius i el problema s’allargarà fins que finalitzi l’època de cria.

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós (correu: mediambient@palamos.cat, telèfon: 972 27 72 00) dona un seguit de recomanacions de com actuar, per tal de facilitar als veïns la feina de retirar els nius que detectin en el seu domicili o propietat, alhora que recorda que hi ha empreses especialitzades per a la realització d’aquests treballs en el cas que els veïns vulguin recórrer a aquesta via per a resoldre les molèsties que els provoquen els gavians.

El més important és avançar-se i poder retirar el niu abans al naixement dels polls, minimitzant així els problemes que el període de cria (que va d’abril a finals de juny) pot generar.

El gavià argentat
El gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis) és una espècie pròpia de la zona costanera, molt freqüent en ports i poblacions litorals catalanes.

Els teulats, terrasses i balcons esdevenen pels gavians llocs idonis per a la cria, on no troben cap molèstia per a fer el niu convertint-se en illes ideals per a la posta i cria dels seus polls.

És precisament en aquesta època quan aquesta espècie pot comportar més molèsties als veïns, que veuen envaïda la seva terrassa o terrat amb les restes del niu així com les constants defecacions d’aquestes aus, i la defensa aferrissada que els adults fan de les seves cries.

Els trets més característics del gavià argentat de potes grogues són la mida mitjana, el color gris (d’aquí el seu nom) de la part superior de les ales i un to blanc a la resta del cos. Una altra característica física molt identificativa és el bec groc amb una taca vermella a la part inferior.

Es tracta d’una espècie oportunista, adaptada en principi a aconseguir l’aliment en el mar, però que ha après a aprofitar molts altres recursos alimentaris com són els peixos no comercials que llencen les barques de pesca, els cucs i insectes que aixequen els tractors quan llauren els conreus i també la matèria orgànica que si no es recicla va a parar als abocadors.

Aquest factor ha fet que, a diferència de moltes espècies animals, que en l’actualitat es troben en regressió, el gavià argentat de potes grogues sigui una de les poques aus que està en expansió donada la gran quantitat d’aliment que pot aconseguir. Actualment fins i tot es troben en llocs allunyats de la línia costanera on fa uns anys era impensable trobar aquesta espècie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/07/2024

Relacionades per entitat