Es presenta el llibre “Un segle d’història de la premsa de Palamós”, guanyador de la Beca Cooperativa La Equitativa

L’equipament cultural i patrimonial de la Capella del Carme, ha acollit aquesta tarda a les 19 h, la presentació del llibre “Un segle d’història de la premsa de Palamós (1879-1975). Catàleg de periòdics, editors i impressors”, treball resultant del projecte guanyador de la Beca Cooperativa La Equitativa 2015-2016, que organitza el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós.

L’acte ha comptat amb la presència dels autors del treball, concretament la reconeguda periodista gironina Anna Teixidor i el seu pare Josep Teixidor, que ja han publicat altres projectes d’història relacionats amb la premsa a les comarques gironines. A banda, Anna Teixidor Colomer, periodista de TV3 i doctora en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra, ha guanyat diversos premis en l’àmbit de la comunicació periodística.

L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, el representant de la Cooperativa La Equitativa, Josep Buxeda i el regidor de Cultura i Patrimoni, Francesc Subirarts, han estat presents en aquest acte agraint el treball d’investigació que han realitzat els autors d’aquesta publicació que, com ha destacat l’alcalde, “ve a omplir de manera exhaustiva el buit del coneixement social d’aquest riquíssim recurs informatiu que és la nostra premsa local i suposa, també, una base informativa i documental no només per al coneixement de la pròpia producció periodística sinó per a estudis posteriors de temàtica diversa en l’àmbit local o dins la història de la premsa a Catalunya”.

L’obra Un segle d’història de la premsa de Palamós (1879-1975). Catàleg de periòdics, editors i impressors, desenvolupa en més de 400 pàgines l’aparició, el context i l’itinerari de quaranta-dues capçaleres de premsa palamosina.

Aquesta publicació suposa una important aportació al coneixement de la societat palamosina, dels actors que han contribuït a fer possible aquests 42 mitjans d’expressió, així com la seva producció periodística al llarg dels anys.

A banda del contingut més centrat en la història de la premsa del municipi, el llibre incorpora el detall dels editors, redactors i impressors, i l’aportació de nombrosos articles publicats; aquesta informació es troba en els nou annexos que complementen la redacció del cos principal del treball.

El llibre també compta amb una selecció de portades d’entre les quaranta-dues capçaleres, les quals ajuden a la comprensió i interpretació del valor de cada un d’aquests periòdics.

El treball realitzat pels autors ha comportat nombrosos contactes amb persones de Palamós que d’una manera o altra van col•laborar en l’edició de periòdics, i ha contribuït a enriquir el patrimoni documental i cultural del municipi amb l’accés a capçaleres que fins al moment es desconeixien.

Disponible també en format digital
A més dels cinquanta exemplars impresos, editats pel Servei d’Arxiu Municipal, i que es distribuiran entre els arxius i les biblioteques de referència, aquesta publicació, pel seu valor informatiu i de referència, estarà també disponible en format digital al lloc http://www.serveiarxiumunicipalpalamos.cat/ per tal de facilitar la seva consulta pública com a eina d’informació i de recerca.

Beca Cooperativa La Equitativa 2017-2018
La Beca Cooperativa La Equitativa 2017-2018 ha estat concedida a un projecte sobre la pintura del paisatge. La seva autora és la palamosina Maria Limeres Llobet i el treball vol analitzar el sentiment d’identitat de la gent de Palamós, vist a través de la mirada dels pintors de l’escola de Francesc Vidal i Palmada.

El projecte guanyador enguany de la Beca porta per títol “Els colors de la mirada, la pintura del paisatge com a representació del sentiment d’identitat de la gent de Palamós”.

La Beca Cooperativa La Equitativa de Palamós és un instrument de promoció de la recerca en l’àmbit local, amb caràcter bianual i compta amb una dotació de 3.100 €.

El nom de la beca obeeix al compromís de l’Ajuntament de Palamós amb l’antiga Cooperativa La Equitativa, que va llegar el patrimoni d’aquesta entitat a la vila de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat