Es realitzen tasques de manteniment i millora de l’emblemàtica barana de la plaça Murada

Aquest matí (16/07/20) s’han iniciat les tasques de manteniment i millora de
l’emblemàtica barana de la plaça Murada, uns treballs que realitza una empresa especialitzada sota la supervisió de tècnics de l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós.

Es tracta de la barana modernista realitzada en ferro forjat que va ser ubicada l’any 1913 en aquest indret del barri vell, i que va ser finançada per l’industrial palamosí, Martí Montaner Coris, amb l’objectiu d’embellir el mirador i substituir la paret d’obra que hi havia hagut fins al moment.

L’exposició que té la barana a la intempèrie i a les condicions climàtiques de l’ambient marí, han provocat la corrosió i pèrdues de suport en diversos punts d’aquest element. Els treballs que es realitzen es basen la consolidació i soldadura de la barana, sent el màxim respectuosos amb el bé, però tanmateix garantint la seva funció com a element de seguretat.

Amb aquest objectiu se recol•locarà el passamà, lleugerament desplaçat en algun punt, s’aplicaran uns cordons de soldadura entre diversos trams de tot el passamà que es troben separats, i es reforçarà la fixació de l’ornamentació vertical final. Aquestes tasques es completaran demà divendres 17 de juliol, amb l’aplicació de pintura de protecció a tota la barana.

L’escultura del pintor Ezequiel Torroella
A principis d’aquest mes de juliol també s’ha realitzat la reposició del pinzell de l’escultura dedicada al pintor palamosí Ezequiel Torroella, ubicada en la mateixa plaça Murada, just al costat de l’emblemàtica barana. Aquest element del conjunt escultòric havia estat arrencat en un acte vandàlic.

La restauració es va dur a terme el passat 2 de juliol per part d’una foneria especialitzada, i va consistir en la realització en el taller del motlle i la fosa en bronze del pinzell sostret. Posteriorment es va soldar el pinzell a l’escultura, es va polir la soldadura i es va tractar amb àcid la zona de treball per tornar-li a donar la pàtina. Finalment, tot el conjunt escultòric es va protegir amb cera i es va polir.

Projecte de reforma de la plaça Murada
A principis d’aquest any l’Ajuntament de Palamós va realitzar la reforma de la plaça Murada, amb la rehabilitació i millora d’aquest espai emblemàtic de municipi.

El projecte es va concretar amb la renovació de tot el paviment de la plaça, amb la supressió del parterre central, la ubicació de mobiliari urbà i la millora de l’enllumenat públic.

Dins les millores realitzades cal destacar la ubicació d’un banc d’original disseny, amb 9 metres d’allargada i uns 80 centímetres d’amplada. Aquest element està elaborat en fusta (pi Douglas) i amb suports de ferro corten, que permet una doble funció, ja que es pot utilitzar per les dues bandes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat