Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Presentació del llibre: La importancia de la Tierra ancestral e identidad de los pueblos indígenas

17 novembre 2023 | 19:30 20:30

La importancia de la Tierra ancestral e identidad de los pueblos indígenas: la resistencia civil en el Cauca, de l’autora Susana Pérez Civit. La presentació anirà a càrrec de l’escriptor i fotògraf Kim Castells, amb intervenció musical de la violinista Anna Somina (Ágata).

Aquest assaig neix d’un estudi profund sobre minories através del màster: Drets Humans, Democràcia iGlobalització i per un estudi etnogràfic amb la poblacióindígena, a Cobán (Guatemala, maig 2022), que esreflecteix en l’annex del llibre. Els pobles indígenes hanlluitat per disposar de terres pròpies per a desenvolupar ipreservar la seva cultura i garantir el seu mantenimenteconòmic. Disposar de terra pròpia es pot considerar unacondició bàsica per a la supervivència i per a gaudir d’unavida digna. El desplaçament dels seus territoris ancestrals,en general, implica la migració forçosa cap a centresurbans, conduint a les comunitats indígenes a una situacióde vulnerabilitat socioeconòmica i pèrdua de la pròpiaidentitat com dels valors culturals que els representen, laqual cosa vulnera els seus drets humans. Així mateix,expressa el prologuista Fredy Gálvez (Guatemala): «Eldret consuetudinari indígena fa de mediador entre el quesom i allò que l’Estat no atén de la cultura indígena»,gerent important de defensa dels seus drets i llibertats. Lacomunitat indígena del Cauca a Colòmbia s’ha enfrontat aun context d’usurpació dels seus territoris ancestrals,conflicte a més annexionat per violència de l’exèrcit iparamilitars. En això destaquen les seves formes deresistència civil de confrontació no violenta. Per tant,aquest assaig proporciona un acostament a la culturaindígena, la lluita per preservar la seva identitat i el dret al’autonomia i llibertat, així com pel respecte a la MareTerra i als béns naturals que no han de ser mai un merproducte d’explotació, així com les seves pròpies vides.

Susana Pérez Civit (Barcelona, 1972)
Educadora social. Formada amb un Postgrau universitarien Neuropsicologia; amb un Màster universitari enHumanitats: Art, Literatura i Cultura Contemporània; i ambun Màster universitari en Drets Humans, Democràcia iGlobalització. Especialitzada com a professora iexaminadora DELE en l’Institut Cervantes de Nàpols iCertificats Ramón Llull. Organitzadora i dinamitzadorad’esdeveniments socioculturals per a persones afectadesper l’Esclerosi Múltiple (EM) i autora de diversos llibres depoesia eròtica: Fragàncies (2017), Temps de Cor (2019) i Follia Noctàmbula (2021 i 2023).

Cartell presentacio Tierra Ancestral Palamos
Presentació del llibre: La importancia de la Tierra ancestral e identidad de los pueblos indígenas 2
Gratuït
Parc dels Països Catalans, 1
Palamós,17230Espanya
+ Mapa de Google
972600708
Visualitza el lloc web de Recinte