A la Tertúlia literària comentarem El soroll del temps de Julian Barnes.
Dmitri Xostakóvitx, compositor i pianista rus, viu sota l’implacable terror de la repressió soviètica en els pitjors anys de la Rússia estalinista, sabent que el seu destí (la presó o l’exili a Sibèria) pot ser el destí de tota la seva família. La temuda policia secreta soviètica el vigila molt de prop. En diferents moments de la seva vida l’acompanyarem en aquesta lluita ferotge contra el totalitarisme, a la vegada que assistim a la seva exitosa carrera artística. Un home que intenta mantenir la seva coherència i integritat moral, però que també ha de sobreviure, guanyar-se la vida, i mantenir i protegir la seva família. Un heroi o un covard?
Julian Barnes va néixer a Leicester l’any 1946. Després d’estudiar a l’Institut Ciutat de Londres i a Oxford, va ser lexicògraf per al Diccionari d’Oxford. Més tard va exercir com a periodista, crític literari i crític televisiu. Abans d’obtenir el reconeixement internacional amb El lloro de Flaubert (1986), va escriure una sèrie de novel·les policíaques sota el pseudònim de Dan Kanavagh, cognom que coincideix amb el de la seva esposa, morta el 2008 d’un tumor cerebral. És autor de diverses novel·les, llibres de relats, llibres d’assaig i, fins i tot, llibres de cuina. També és un reconegut traductor del francès i l’alemany. Ha rebut nombrosos premis literaris, entre el que destaca el Man Booker Prize per El sentido de un final (2011), novel·la adaptada l’any 2017 al cinema.
“L’estil està en funció del tema”, diu el mateix Barnes. Amb una prosa refinada, un estil enginyós i un domini incomparable del diàleg, les seves obres solen explorar la condició humana, les relacions personals i la història.